Експертна рада: Чи залишиться гривня стабільною? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Чи залишиться гривня стабільною?

Валюта
5163
Курс гривні є і буде стабільним, заявив вчора на засіданні Кабінету міністрів прем'єр Микола Азаров. Глава уряду також підкреслив, що бюджетна і грошово-кредитна політика зважена і узгоджена між урядом і Нацбанком. Мінпром вирішив з'ясувати, чи існують на сьогоднішній день фактори, здатні підірвати стабільність національної валюти.
"Усередині країни фінансова ситуація дійсно непогана", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Микола Івченко. Обґрунтовуючи свою думку, експерт звернув увагу на зростання роздрібного товарообігу, будівництва та обсягів виробництва в країні: "Економіка підтримується як зовнішніми попитом, так і внутрішнім. І, відповідно, ризики вони можуть прийти ззовні".
За його словами, до недавнього часу найбільшу небезпеку представляла ситуація в Єврозоні, викликана кризою в Греції. "Але після саміту ЄС 21 липня ці ризики скоротилися і основна загроза зараз - можливий дефолт США", - зазначив він.
Разом з тим М. Івченко висловив упевненість, що до 2 серпня влада США вирішить проблему дефіциту держбюджету, але не виключив і більш пізнього схвалення рішення з даного питання. "Можливий частковий дефолт за деякими зобов'язаннями США може призвести до турбулентності на світових фінансових ринках. В такому випадку в Україні можливий стрибок курсу інших валют - євро, швейцарського франка, англійського фунта, японської ієни, китайського юаня та російського рубля. Курс долара швидше за все залишиться незмінним на рівні 8 грн./дол. А чекати, що у нас населення, в якого на руках близько 60 млрд дол, раптом відразу кинеться в обмінні пункти і буде ці долари продавати - навряд чи таке станеться", - вважає він.
Крім того, на думку експерта, не виключено і подорожчання вартості зовнішніх запозичень. Однак навряд чи український уряд і вітчизняний бізнес будуть виходити на ринок запозичень в період фінансової нестабільності, вважає він.
Після завершення періоду невизначеності в Україні почнеться переосмислення ролі долара, вважає експерт. "Наші імпортери, експортери, банківський сектор і населення стануть менше довіряти долару і будуть віддавати перевагу іншим валютам. Але проблема в тому, що не так багато валют, в які можна вкладати. До євро бізнес і населення ставиться насторожено. Я думаю, що придивлятися будуть до ієни, рубля, франка і фунта. Тобто в заощадженнях буде збільшуватися частка цих валют", - прогнозує М. Івченко.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Ukraine Олександр Печерицин не бачить чинників, які могли б вплинути на стабільність курсу національної валюти. "У нас дефіцит з торгового балансу, але профіцит з фінансового рахунку. Тому ситуація більш-менш збалансована", - зазначив він.
Зростання державного боргу України експерт також не вважає загрозою для стабільності курсу національної валюти. "Держборг зростає разом зі зростанням економіки, тобто по відношенню до ВВП це співвідношення практично не змінюється. Невеликі коливання можуть бути, але Нацбанк їх вміло контролює", - сказав він, додавши, що у випадку якщо США не зможуть вирішити проблему держборгу, гривня, жорстко прив'язана до долара, буде послаблюватися разом з ним.
Як відзначає начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов, на сьогоднішній день фундаментом курсової політики Нацбанку залишається прив'язка гривні до долара. "Тому постійні коливання курсу долара по відношенню до інших світових валют не позначаються на курсі гривня-долар. Ситуація з державним боргом США взагалі не є ключовим фактором для валютного ринку України. Поки що на здатність українських економічних агентів залучати капітал впливають швидше боргові проблеми країн ЄС, ніж проблема держборгу США", - вважає він.
"Виходячи з ситуації з платіжним балансом України в поточному році, рішучості Національного банку в мінімізації курсових коливань гривні по відношенню до долара США і великих можливостей регулятора в досягненні цієї мети (обмеження гривневої ліквідності, суворе валютне регулювання, значні золотовалютні резерви) в перспективі найближчого півріччя, ми очікуємо на збереження обмінного курсу на поточному рівні 8 грн./дол. до кінця 2011 року", - прогнозує О. Блінов.
Фактори, які наводить прем'єр, жодної причетності не мають до курсу гривні по відношенню до інших валют, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Він зазначає, що у зв'язку зі схваленням Податкового кодексу, в Україні різко активізувалася робота тіньової економіки. "Як результат, фактично весь 2011 рік спостерігається підвищений попит на готівкову валюту. Згідно з офіційними даними НБУ тільки за січень-травень 2011 року кількість готівкової валюти поза банківським сектором збільшилася більш, ніж в на 4,6 млрд дол (за весь 2010 року цей показник був всього 5 млрд дол.) Тіньова економіка масово скуповує валюту, оскільки вона використовується для фінансування її бізнесу, - говорить експерт. - Крім тіньової економіки Україна має проблему із зовнішньою торгівлею. Масова закупівля газу і нафти в Росії веде до того, що Україна має великий дефіцит зовнішньої торгівлі. На поточний момент він вже більше 2 млрд дол, а на кінець року може бути вже 5-6 млрд дол".
Таким чином, час від часу, спостерігається перевищення попиту на долари над пропозицією на міжбанківському валютному ринку. "В результаті, НБУ доводиться за рахунок золотовалютних резервів фінансувати підвищений попит на валюту. Цей фактор дуже насторожує, викликає побоювання, що восени-взимку може бути дефіцит валюти в Україні. Ось тому для уряду дуже важливо дружити з МВФ, тому що саме кредити МВФ дозволять покрити дефіцит валюти", - відзначає експерт.
Охрименко вважає, що до кінця літа курс долар/гривня буде відносно стабільним, а от його подальша доля залежить від МВФ. "Якщо МВФ дасть кредити, то курс долара на рівні 8 грн./дол. можна буде утримати і в 2012 році, якщо не дасть, то можна очікувати на девальвацію гривні. Як варіант очікується курс долара 8,3 грн./дол., але якщо проблему з МВФ посилять, то курс може не встояти і вирости до 9 грн.", - застерігає він.
На думку експерта, Україна не здатна на поточний момент вирішити свої проблеми з валютою без грошей МВФ. Він нагадав, що Україна вже не отримала два чергових транші МВФ внаслідок невиконання вимог фонду. "Фактично доля курсу долара залежить від того, як уряд буде виконувати вимоги МВФ і проводити збалансовану зовнішню політику в питаннях торгівлі з Росією і ЄС", - упевнений він.
У свою чергу, незалежний експерт фінансових ринків Андрій Войтенко заявив, що не схильний переоцінювати у зв'язку з "борговими водевілем у США" негатив для гривні.
"На мій погляд, театрально тривалі дебати з підняттям стелі держборгу США є адекватною відповіддю на проблеми суверенних боргів всередині єврозони в тонкій і довгостроковій багатосторонній грі під горезвісною назвою "валютні війни". Без істотної, припущу, 30-40% девальвації долара Штатам навряд чи вдасться зупинити глобальний процес перенесення виробничих потужностей в Азію і запустити свою кульгаву економіку. Саме на це і розрахована надто м'яка монетарна політика і монетизація Федеральним резервом держборгу США", - сказав він.
На його думку, падіння курсу долара по відношенню до товарних валют і зростання котирувань товарно-сировинних ринків повинно завершитися істотною девальвацією і до основних конкурентів - євро і фунта стерлінгів.
"Тому збереження базової прив'язки гривні до долара буде означати подальшу девальвацію нашої національної валюти разом з доларом за розрахунковим торгово-зваженим курсом до валют основних торговельних партнерів і золота разом з іншими дорогоцінними металами", - резюмував А. Войтенко. Експерт уточнив, що найближчі ризики для гривні на 4-6 міс зміщені в бік позначки 8,5 грн./дол.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас