Тарифи йдуть по воді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи йдуть по воді

Казна та Політика
4002
Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк вчора заявив про ініціативу введення в Україні диференційованих тарифів на послуги гарячого і холодного водопостачання. За його словами, норми споживання води будуть змінені, і за її наднормативну витрату тарифи будуть збільшені у декілька разів. "Ми будемо прагнути до введення європейських стандартів. Середній європеєць споживає на добу 150 літрів гарячої і холодної води (4,5 кубометра на місяць), а українець - 360 л (10,8 кубометра), - повідомив міністр. - При цьому в ЄС населення платить за економічно обґрунтованими тарифами, а у нас вони не покривають собівартості. Тому ми спільно з регулятором будемо змінювати ідеологію тарифоутворення. Остаточні розрахунки будуть представлені Кабміну у вересні".
Близнюк зазначив, що введення двоступеневого тарифу (до 150 літрів і вище) передбачає оснащення житлового фонду системами обліку споживання води: "Без приладів обліку вводити цю ініціативу неможливо, - повідомив міністр. - Швидше за все йтиметься не про індивідуальні, а про загальнобудинкові лічильники, установку яких оплатять держава і споживачі".
Диференційовані тарифи діють в Україні при оплаті електроенергії. З лютого 2011 року абоненти, що споживають понад 150 кВт•г на місяць, зобов'язані сплачувати за використану понад цього рівня електроенергію на 30% більше. Згідно з нормативами, встановленими Міністерством з питань ЖКГ в 2009 році, громадянин, який проживає в будинку понад дванадцяти поверхів, повинен споживати в залежності від регіону порядку 210-360 л гарячої та холодної води на добу (6,3-10,8 кубометра на місяць); а той, хто проживає в будинку понад п'ять поверхів - 150-190 л (4,5-5,7 кубометра). "Наша ініціатива не означає однозначний тарифний зростання. Ми будемо стимулювати тих громадян, які укладаються в норми споживання", - сказав Близнюк.
Учасники ринку скептично оцінюють цю ініціативу. "З одного боку, введення дворівневого тарифу за нинішніх нормативів споживання дозволило б у кілька разів збільшити прибуток підприємства, яку ми могли б спрямувати на проекти зі скорочення собівартості послуги. Але насправді це моментально спричинить падіння обсягів споживання води в 2-3 рази. Крім того, підвищення тарифу негативно позначиться на рівні платежів, і ми знову опинимося в збитках", - розповів співрозмовник на Вінницькому водоканалі.
У прес-службі КП "Чернігівводоканал" повідомили, що обсяги споживання води вже знизилися в 1,5 рази: "Скорочення обсягів споживання загрожує тим, що ми не зможемо окупити своїх витрат. Наприклад, у нас стоїть насос потужністю 100 тис. кубометрів на добу, а споживання зараз на рівні 70 тис. кубометрів. Насос працює на повну потужність, і підприємство даремно витрачає електроенергію, - розповів співрозмовник. - Введення диференційованого тарифу посилить зниження обсягів споживання, і платіжна дисципліна значно впаде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас