Нацбанк убезпечить Кредитпромбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк убезпечить Кредитпромбанк

Казна та Політика
2187
Як повідомило джерело, близьке до керівництва НБУ, однією з основних передумов призначення куратора в Кредитпромбанк було бажання регулятора убезпечитися від ризиків зразка 2008 р., коли корпоративний конфлікт у жодній банківській установі (мабуть, йдеться про Промінвестбанк) призвів до відтоку депозитів по всій банківській системі. "Ми тільки починаємо виходити з кризи. Вдруге наступати на одні й ті ж граблі ніхто не збирається. Ми не будемо заручниками нездатності кількох бізнесменів цивілізовано домовитися між собою", - зазначив співрозмовник.
Вочевидь, йдеться про конфлікт між Віктором Нусенкісом і Геннадієм Васильєвим - непублічних бенефіціарів Кредитпрому (на 01.04.11 формально основним акціонером банку з часткою понад 70% був громадянин Греції Константинос Папунідіс), які також вважаються партнерами по групі "Донецьксталь" (вона ж - концерн "Енерго"). Між ними вже кілька місяців триває корпоративний конфлікт, через який ДКЦПФР після депутатського звернення, ініційованого Васильєвим, припиняла обіг цінних паперів 12 емітентів групи, ведуться судові тяжби в українських і закордонних судах.
У центробанку підозрюють, що банк також може стати об'єктом інформаційних атак протиборчих акціонерів, і хочуть не допустити неконтрольованого відтоку депозитів, який може супроводжувати подібні атаки. Крім того, завдання нацбанківського куратора в Кредитпромбанку - контролювати повернення рефінансування (його обсяги у фінустанові не розкривають, але відомо, що в червні 2009 р. банк був винен НБУ загалом близько 1,9 млрд. грн.).
Регулятор занепокоєний станом кредитного портфеля фінустанови. Протягом квітня-травня поточного року (тобто в період розігріву корпоративного конфлікту) він скоротився більш ніж на 220 млн. грн., при цьому обсяг необхідних резервів під кредитні ризики, за даними джерел "i" у Нацбанку, перебуває нижче за необхідний рівень. "На 1 червня резерви Кредитпромбанку становили 1,65 млрд. грн., (близько 15,6% кредитно-інвестиційного портфеля), тоді коли за даними перевірки НБУ необхідно сформувати резерви у розмірі більше 3 млрд. грн. Так що куратор - це ще поблажка", - говорить нацбанківець. Крім того, за інформацією працівника центробанку, фінустанова щомісяця показує операційні збитки.
Хоча в прес-службі банку заявляють, що не володіють такою інформацією. "Ми виконуємо свої зобов'язання перед Нацбанком своєчасно і в повному обсязі, у нас високі показники ліквідності, і на сьогодні надлишкова ліквідність банку складає 80 млн. грн. Тому немає жодних підстав для введення НБУ куратора", - відзначили днями в прес-службі банку.
Опитані учасники ринку, втім, висувають власну версію введення в Кредитпромбанк куратора від НБУ. За їхніми відомостями, придбанням контрольного пакету акцій фінустанови зараз цікавиться Дмитро Фірташ.
Цікавою, на думку експертів, у цьому зв'язку може бути поведінка нерезидентів, які заявили про своє бажання увійти до складу акціонерів Кредитпромбанку. На серпень-вересень поточного року заплановано збільшення капіталу банку на 850 млн. грн. (до 2,6 млрд. грн.) через додаткову емісію акцій.
У червні Антимонопольний комітет уже видав дозвіл кіпрській компанії "Колум Хордінгз Лімітед" на придбання понад 25% акцій Кредитпромбанку, а ЄБРР отримав право придбати більше 25% акцій "Колум Хордінгз Лімітед". Як анонсувалося раніше, в цілому групу власників "Кредитпромбанку", крім ЄБРР, можуть поповнити понад 20 зовнішніх кредиторів банку, частка яких може досягти 47-49% акцій, причому ключовим бенефіціаром "Кредитпрому" може стати французька BNP Paribas (голландська група Fortis, що належить BNP Paribas, вже контролює близько 1% акцій фінустанови).
Відповідна домовленість була досягнута в 2010 р. в рамках реструктуризації зовнішньої заборгованості на $400 млн. ($100 млн. боргу повинні конвертуватися в акціонерний капітал, решта - у нові п'ятирічні зобов'язання банку).
Однак чи відбудеться це входження в капітал, вірніше - чи захочуть іноземці контролювати банк навпіл з Фірташем і отримувати нові зобов'язання банку замість старих, фінансисти сумніваються. "У них є досвід роботи з цим бізнесменом у "Надрах" - тоді питання реструктуризації зовнішньої заборгованості вирішувалися вкрай важко. Фактично нерезидентів змусили продати борги банку за найнижчими цінами, а реструктуризацію решти зобов'язань перед ними здійснили далеко не за найвигіднішим варіантом", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.
На думку експерта, зараз ситуація може повторитися: "Якщо банку дійсно необхідно доформувати резерви, то це право можна надати нерезидентам, пустивши їх в капітал. Тому ж ЄБРР - за рахунок купівлі додаткової емісії акцій та збільшення капіталу (резерви формуються, у тому числі, і за рахунок капіталу). А потім оголосити, що контрольний пакет акцій банку належить вже Фірташу, який і буде схвалювати рішення про те, як буде розподілятися вплив і реструктуризуватися борги банку".
Втім, в ЄБРР кажуть, що про інтерес Фірташа до Кредитпромбанку чують вперше, а тому і плани щодо подальшого входження в банк не змінювалися. "Серед чинних акціонерів Кредитпрому і кредиторів ніхто у нас не викликає підозри або будь-яких негативних реакцій. Ми будемо туди входити - плани не змінилися. Але я вперше чую про те, щоб Фірташ планував входити в банк як акціонер", - підкреслив Антон Усов, провідний радник ЄБРР в Україні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас