Чи може Україна йти в Європу, нехтуючи європейськими цінностями? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може Україна йти в Європу, нехтуючи європейськими цінностями?

Казна та Політика
1096
Західні дипломати, що працюють в Києві, вважають, що для президента України Віктора Януковича одне з пріоритетних завдань - вступ до Європейського Союзу. Однак Україна продовжує порушувати основні принципи демократії. Так чи може Україна слідувати в Європу, нехтуючи європейськими цінностями?
Віктор Янукович вступив на посаду президента на початку 2010 року після перемоги над колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко за результатами президентських виборів, які вона намагалася оскаржити в суді. Це викликало хвилю занепокоєння в Україні та на Заході з приводу того, що проросійський президент буде тягнути Україну до Росії. Насправді ж, він вдався до більш різноманітної зовнішньої політики.
Так, президент продовжив термін перебування Чорноморського флоту РФ в Криму і виключив можливість членства України в НАТО. Проте він також довів усім, що його мета - укладення угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом, відхиливши настійні запрошення Росії вступати до Митного союзу. А проведення українсько-американських навчань Сі-Бриз в червні свідчить про те, що військова співпраця з НАТО триває.
Цілі зовнішньої політики Януковича здаються цілком логічними. Укладення угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом відкриє доступ українським експортерам до найбільшого світового ринку. Практична співпраця з НАТО поглиблює зв'язки Києва з провідними євроатлантичними установами, навіть якщо Україна не прагне приєднуватися до Альянсу.
Проте українські та російські інтереси не завжди збігаються. Україна і Росія постійно сперечаються з приводу цін на природний газ. Вони грають у гру, де не може бути переможця, адже мінімальна знижка на газ для України призведе до падіння прибутку Газпрому.
У Москві загрузли в планах будівництва Південного потоку по дну Чорного моря, хоча в Росії немає нового газу, щоб заповнити його. Якщо Південний потік коли-небудь і збудують, він буде транспортувати газ, який потрібно буде вилучити з транзитного потоку через Україну.
Більш глибокі відносини з Європою і Заходом дуже важливі для України і це зміцнило б позицію Януковича у вирішенні проблемних питань з Росією. Але чи вдасться йому розвивати ці відносини, якщо на Заході його сприймають як політика, який встановлює авторитарний режим в своїй країні?
Час президентства Віктора Ющенка після Помаранчевої революції став періодом втрачених можливостей, адже політика тодішнього уряду була хаотичною і непослідовною. Але вона була демократичною.
Останніми місяцями американські та європейські чиновники слідом за незалежними спостерігачами та критиками висловлюють занепокоєння з приводу порушення Віктором Януковичем демократичних норм. Крім того, незалежна преса також зазнає утисків як і звичайні громадяни.
Діяльність Служби безпеки України все більше нагадує КДБ, а не сучасні європейські агентства безпеки. Суперечки з приводу того, чи будуть парламентські вибори чесними і відкритими загострюються.
Судовий розгляд справи Тимошенко перетворився на фарс. Хтось, звичайно, може запитати себе про доцільність та обставини, за яких вона підписували з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним газові угоди в 2009 році. Але це навряд чи вплине на результати розгляду кримінальної справи. На Заході одностайно заявляють про те, що суд над екс-прем'єром - це спроба вивести з гри лідера опозиції, тобто позбавити її суспільної підтримки під час майбутніх виборів.
Все це буде перешкоджати цілям Януковича в його зовнішній політиці. Європейський Союз - це не тільки торговельне об'єднання - він заснований на спільних цінностях. Якщо порушення демократичних принципів буде продовжуватися, то відстань між Києвом та Європою буде тільки рости. Чи захочуть зустрічатися з українським главою держави європейські лідери, знаючи, що внутрішня політика України все більше відрізняється від політики держав ЄС?
Така політика вже звела нанівець перспективи Януковича отримати запрошення відвідати Вашингтон.
На думку деяких українських спостерігачів, Брюссель повинен відкласти укладення угоди про асоціацію та вільну торгівлю. Деякі просять вжити санкцій і не давати візи українським чиновникам. Вдаватися до таких заходів - поки рано, але те, що це стало предметом обговорення, має стривожити Януковича. Адже такі ідеї будуть набирати популярності, якщо ситуація в Україні не стабілізується.
Західні високопосадовці вже попереджали українського президента, що порушення принципів демократії буде мати негативні наслідки для його зовнішньої політики, а також для взаємодії на міждержавному рівні. І президент України повинен прислухатися до цього попередження, інакше відносини України із Заходом можуть потерпіти крах, так як і його надія на вступ до Євросоюзу, а Януковичу дістанеться роль самотнього гравця на світовій арені.
Стівен Пайфер, посол США в Україні в 1998-2000 роках. Публікація Kyiv Post
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас