Експерт: Надлишок цукру в Україні зіб'є ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Надлишок цукру в Україні зіб'є ціни

Аграрний ринок
359
Прогнозований обсяг виробництва цукру в Україні в 2011/12 маркетинговому році (вересень-серпень) разом з обсягом перехідних залишків минулого сезону здатний збити внутрішні ціни без можливості експорту надлишків продукції. Про це розповів аналітик Української аграрної конфедерації (УАК) Денис Рубченко.
За його словами, вперше за останні 4 роки Україна має можливість задовольнити внутрішню потребу в цукрі виключно за рахунок вітчизняного бурякового продукту.
Так, восени 2011 року українські аграрії засіяли цукровим буряком майже 550 тис. га, що на 50 тис. га більше попереднього року. Збільшення площ посівів було спровоковано, за словами аналітика УАК, двома головними факторами: політичним і економічним.
Політичний фактор - це боротьба чиновників з дефіцитом кризових продуктів шляхом адміністративного збільшення посівів. Торкнулося це не тільки цукрових буряків, а й інший "кризової" культури - гречки, сіяти яку "настійно рекомендували" обласні та районні адміністрації.
Економічним фактором стало те, що після кризового 2009-2010 мр, коли ціна на цукор виросла в 3 рази, цукрове виробництво змогло подолати рівень збитковості. Саме збитковість виробництва цукру, каже Денис Рубченко, призвела раніше до колосального скорочення посівних площ під цукровим буряком, що спровокувало дефіцит цукру в країні, а цінова ситуація в світі лише поглибила кризу. І проблема полягала не в тому, що цукру вироблялося з надлишком, а в тому, що він залишався в країні і чинив тиск на внутрішні ціни, завдаючи шкоди виробнику.
За прогнозами Української аграрної конфедерації, цього року аграрії зможуть зібрати 17-18 млн тонн цукрового буряка. Така кількість сировини дозволить вітчизняним цукропереробних заводів виготовити 2-2,2 млн тонн цукру. "Навіть якщо кінець літа буде таким же спекотним, як і минулого року, що дещо зменшить урожай, все одно цукровикам вдасться задовольнити внутрішній попит на цукор, який досягає 1,9 млн тонн солодкого продукту на рік", - вважає аналітик УАК.
Крім власного цукру Україна щорічно імпортує в середньому близько 100 тис. тонн цукру. Винятком став 2010 рік, коли в країну завезли понад 300 тис тонн цукру і цукрової сировини з тростини. Тому в наступному 2011-2012 мр, прогнозує Денис Рубченко, утворюється надлишок цукру розміром 200-300 тис. тонн, який буде коригувати внутрішні ціни убік зниження, що, насамперед, ударить по вітчизняних виробниках, рентабельність виробництва яких внаслідок подорожчання палива, природного газу, добрив та відсутності дотацій, істотно знизилася.
Наприклад, в 2010 році рентабельність вирощування буряків знизилася вдвічі в порівнянні з 2009 р. Таким чином, пояснює експерт, не отримавши запланованих доходів, а також отримавши збиток, аграрії можуть втратити інтерес до цукрового буряку, що може призвести, в кінці 2011 -2012 мр, до чергової напруженості цукрового балансу.
Стабілізувати ситуацію міг би уряд, допускає Денис Рубченко, домовившись про безмитний експорт до Митного союзу надлишків вітчизняного цукру. Але це, на його думку, виглядає малоймовірним, якщо згадати, що, навіть за браку цукру в Росії в цьому сезоні, Україні так і не вдалося домовитися про безмитний експорт хоча б 100 тис. тонн цукру.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас