ЄЦБ: Спад попиту підприємств на кредити в єврозоні відчули 15% банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Спад попиту підприємств на кредити в єврозоні відчули 15% банків

Казна та Політика
220
Скорочення попиту на кредити з боку нефінансових організацій зафіксували в II кварталі поточного року порівняно з I кварталом 15% банків єврозони проти 8% кварталом раніше, свідчить дослідження ЄЦБ, проведене серед 117 кредитних організацій регіону.
Причинами цього було скорочення потреб бізнесу у фінансуванні. Крім того, випуск боргових інструментів трохи послабив попит на кредити, свідчать матеріали ЄЦБ.
У квітні - червні не змінився потік попиту на кредити від підприємств приблизно у 65% кредитних інститутів регіону, аналогічно I кварталу 2011 року. Зростання було відзначено приблизно 20% банками проти майже 30%. Чисте відсоткове збільшення попиту (різниця між банками, зафіксували зростання, і падіння показника) склало в II кварталі лише 4% проти 19% у першому триместрі 2011 року, повідомляє ЄЦБ.
Менше 90% банків регіону не змінили умови кредитування нефінансових організацій, трохи менше 10% - посилили, трохи більше 5% - спростили, свідчать матеріали ЄЦБ.
У II кварталі про скорочення попиту на іпотечні кредити повідомило приблизно 25% опитаних банків проти трохи більше 30% кварталом раніше. Попит не змінився більш ніж у 50% опитаних проти приблизно 45%, виріс - у 23%, як і в попередньому кварталі. ЄЦБ відзначає, що чисте відсоткове падіння попиту на іпотеку скоротилося у банків єврозони до 3% в II кварталі проти 10% в I кварталі 2011 року. Це було пов'язано, швидше за все, з поліпшенням перспектив розвитку ринку нерухомості, пише регулятор.
Проте в II кварталі прискорилося скорочення попиту на інші споживчі кредити. Про його зменшення повідомило приблизно 22% банків проти 17%. Незмінним показник залишився у 65% банків проти приблизно 70%, а виріс у майже 15% проти 13%. Чисте відсоткове падіння попиту склало 8% проти 4%, повідомляє ЄЦБ. Більшою мірою це викликано скороченням витрат населення на товари тривалого вжитку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас