Янукович підписав закон про держзакупівлі в одного учасника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підписав закон про держзакупівлі в одного учасника

Казна та Політика
1471
Президент Україна Віктор Янукович підписав закон № 3681-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель", що встановлює новий механізм застосування процедури держзакупівлі в одного учасника, передає прес-служба Президента.
Закон, зокрема, скасовує обов'язкове погодження здійснення державних закупівель в одного учасника в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі - парламент виключив відповідні норми із закону "Про здійснення державних закупівель".
Крім того, закон розширює перелік умов договору про закупівлю, за яких сам договір може змінюватися до виконання сторонами своїх зобов'язань у повному обсязі. Якщо чинне законодавство передбачає єдину умову - скорочення обсягів закупівлі, то парламент також встановив ще ряд умов - зміна ціни товару (у випадку якщо це не призведе до збільшення суми договору і відбулося не раніше 3 місяців після його підписання), збільшення терміну дій договору і виконання його зобов'язань у разі об'єктивно підтверджених обставин, в тому числі і форс-мажорних. Парламент також розширив перелік умов договору про закупівлю, які можуть змінюватися до виконання сторонами своїх зобов'язань у повному обсязі.
Водночас, схвалений з поправками Президента закон скасовує виключення з-під сфери дії закону поставки і транспортування електро-і теплової енергії, а також послуг з централізованого опалення, водопоставок та водовідведення, постачання та розподілу природного газу.
Також залишаються в сфері дії закону закупівлі пенітенціарних установ, закупівлі, необхідні для проведення гастролей та фестивалів, створення нових постановок і фільмів, закупки, необхідні для проведення заходів за участю Президента, спікера та урядовців.
Рада також врахувала пропозиції Президента і визначила, що під дію закону про держзакупівлі будуть підпадати не всі підприємства, які контролюються державою, а тільки ті, які або користуються податковою пільгою, або звільнені від бюджетних зобов'язань, або отримують пряму або опосередковану бюджетну підтримку. За пропозицією Віктора Януковича ВР відмовилася від запровадження обов'язкового страхування відповідальності учасника, якщо сума закупівель досягає 10 млн грн.
Також, депутати скоротили кількість документації про держзакупівлі, яка повинна оприлюднюватися в обов'язковому порядку, зокрема документацію конкурсних торгів, а також протоколи розкриття конкурсної документації, і посилили відповідальність за порушення законодавства про держзакупівлі.
Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 8 липня схвалила в цілому урядовий проект закону з поправками Президента України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель". Даний документ підтримали 263 народних депутатів.
Усі 15 пропозицій Віктора Януковича були підтримані в парламенті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас