Американська імперія в глухому куті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська імперія в глухому куті

Казна та Політика
13206
Весь світ завмер в очікуванні на наступний вівторок, коли президент США Барак Обама і конгрес знайдуть компроміс щодо підвищення планки держборгу. Друге серпня вже охрестили судним днем, коли США може оголосити дефолт, що покладе початок нової фінансової ери. При цьому масштаби чергового поштовху кризи можуть бути більш руйнівними за велику депресію 30-х років. Експерти зі США розповіли "МФ", що фактично американська економіка неплатоспроможна, проте, шанси заяви про офіційне банкрутство мінімальні. Банкіри та аналітики впевнені, що поки альтернативи "зеленому" немає, тому долар залишиться світовою резервною валютою і в разі банкрутства США. Хоча, рекомендують тримати заощадження в інших валютах.
На початку тижня Барак Обама виступив зі зверненням до нації, відзначивши, що наслідки дефолту можуть бути катастрофічними для всього світу. Ще в травні борг американців досяг встановленого конгресом ліміту - $14,3 трлн. Для погашення зобов'язань потрібні нові запозичення, але перевищити ліміт Білий дім не може. Якщо в наступні 5 днів боргова стеля залишиться на колишньому рівні, то 2-го серпня США змушені будуть оголосити технічний дефолт. Для виходу з патової ситуації демократи пропонують негайно підвищити боргову планку майже на $2,5 трлн і вжити максимальних заходів щодо скорочення витрат. Однак республіканці не згодні з такими заходами, пропонуючи підвищувати ліміт держборгу поетапно і всього на $1 трлн.
Відомий інвестбанкір з Нью-Йорка, керівний директор Hudson World Advisors Грегорі Грушко прояснив ситуацію і розповів "Мінфіну" про реальні настрої, які зараз превалюють в США. "Wall Street продовжує свій "бенкет під час чуми", тому що для них "все наше життя - гра!". А в серйозних американських економістів настрої дуже сумні. Якщо говорити реально, то США - банкрути", - повідомив він "МФ". - Боргів все більше і більше, і немає жодного уявлення, як їх погасити або, хоча б реально зменшити". Пан Грушко зазначив, що за межами США всі знають, що "імператор голий". "Але американських політиків цікавлять тільки чергові вибори і настрої виборців всередині країни, - нарікає банкір. - А основна маса населення в США мало цікавиться і розуміє те, що відбувається. Вони реагують тільки на 30 секундні кліпи з політиками, які транслюються між реаліті-шоу".
При цьому Грегорі Грушко стверджує, що шанси офіційного оголошення дефолту США мізерні. "Але, не це важливо, тому що всім і так зрозуміло, що дефолт, або не дефолт, а прірва перед нами жахлива і ніхто не йде на будь-який розумний компроміс. Республіканці в конгресі розпещені Обамою: в усіх попередніх сутичках він говорив про принципи, а потім в ім'я "компромісу" здавав свої позиції, - зазначив він.
З ним згоден перший заступник голови правління банку "Контракти" Павло Крапівін, оскільки дефолт США означав би закінчення ери долара як міжнародної розрахункової, резервної валюти та засобу накопичення. "США отримує дуже багато преференцій, маючи монополію на емісію світової валюти, щоб поставити обслуговування своїх боргів під сумнів", - сказав він "МФ". Керівник відділу стратегії OTP Bank Євген Зінов'єв прогнозує, що компроміс буде знайдений з вірогідністю 98%. "Долар є резервною валютою, і наразі жодна грошова одиниця не може посісти його місце. А у випадку дефолту ряд країн, що розмістили свої міжнародні резерви в облігації США, зокрема Китай, будуть всіляко підтримувати долар з метою пом'якшення наслідків дефолту", - вважає пан Зінов'єв.
При цьому банкіри вважають, що події, що відбуваються в США можуть приховувати під собою цілі, пов'язані зі спекуляціями на валютному ринку. "Наприклад, за рахунок коливань на валютному ринку можна отримати додаткову прибутковість", - пояснив скарбник банку "Національний кредит" Василь Невмержицький. А Євген Зінов'єв з OTP Bank зовсім не виключає, що технічний дефолт США є ні чим іншим як політичним шантажем Барака Обами. "Підвищення ліміту держборгу є чисто формальним процесом", - сказав він.
У разі ж, якщо США оголосить про банкрутство, то в першу чергу постраждають європейські країни, однак під ще більшим ударом опиняться країни Південно-Східної Азії. "Нікому не вигідна нестабільність. Відповідно всі зацікавлені сторони будуть робити все, щоб різких коливань на фінансових ринках не сталося. А зміцнення євро не вигідне, в першу чергу, країнам єврозони", - говорить пан Крапівін. При цьому, за словами члена ради директорів ІК ConcordeCapital Григорія Пелеха, великий капітал уже страхується на випадок дефолту. "Проте, по факту, все одно рух буде сильним і найголовніше, що ця подія викличе кризу довіри. Що за нею буде - зараз не візьметься сказати ніхто", - розповів він "МФ". Президент АУБ Олександр Сугоняко також прогнозує, що технічний дефолт, навіть короткостроковий, спричинить просідання довіри до США. "Відповідно, ціна долара по відношенню до інших світових валют впаде", - підкреслив він.
Так, Василь Невмержицький також відзначає, що ринок вже зараз реагує на заяви США. "Відзначається зростання ціни на золото, що свідчить про відтік інвестицій з доларових активів. Між тим, цілком імовірно, що непоправних трансформацій у світовій економіці не трапиться", - стверджує він.
Дійсно, вчора ціни на золото відновили історичний максимум в шостий раз за два тижні на тлі перспективи дефолту США. У середу золото торгувалося на рівні 1.621,49$ за трійську унцію в порівнянні з 1.618,80$ на закритті торгів у вівторок, раніше досягнувши абсолютного рекорду 1.625,24$ за унцію. Водночас, долар впав до мінімуму трьох місяців до валютного кошика.
По банківській системі України й бізнесу можливий дефолт США вдарить не відразу, вважає Олександр Сугоняко. "В даному випадку негативні процеси будуть виходити не через банківську систему, а через наші державні борги та їх обслуговування. Щоб зменшити вплив майбутньої кризи, Україні потрібно зменшувати борги, але цього не відбувається. Зараз борг досяг історичного максимуму 479, 8 млрд. грн", - сказав банкір.
Олена Бєлан з ІК Dragon Capital впевнена, що банкрутство в США підірве довіру міжнародних інвесторів і негативно вплине на стан міжнародних кредитних ринків. "В уряду України і приватних компаній стане менше можливостей залучати позикові кошти за кордоном. Це може досить сильно вплинути на стан платіжного балансу країни і, відповідно, на валютний ринок". При цьому пані Бєлан вважає, що неплатоспроможність США на Україну сильно не вплине. "Якщо доступ до зовнішніх ринків позикових коштів буде обмежений недовго - протягом місяця, двох, то золотовалютних резервів НБУ буде достатньо, щоб зберегти стабільність на валютному ринку, і українська економіка сильно не постраждає", - запевнила "МФ" вона.
Однак експерти також не виключають, що за найгіршого розвитку подій в США, НБУ не зможе протистояти девальваційному тиску на гривню. Водночас, Олександр Сугоняко нагадав "МФ", що близько $60 млрд перебувають на руках українців, по яким в першу чергу вдарить коливання курсу і нестабільність економіки США. "Якби ми були більш розумними, то в момент передбачуваного знецінення долара продали б його, а на ці гроші купили золото. Це потрібно було робити ще років 4-5 тому", - обурюється він.
Грегорі Грушко впевнений, що найменше втратять ті, хто тримає свої гроші в твердих валютах на депозитах в західних банках, які функціонували і в найважчих умовах 2008-2009 рр. "Ті, в кого розмір заощаджень дозволяє диверсифікувати свої заощадження, повинні будувати свої системи, покладаючись не на рецепти які підходять "усім", а реально обдумуючи свої плани, цілі і можливості", - говорить заокеанський банкір.
Найбільш безпечними валютами, які зараз допоможуть зберегти особистий капітал, експерти вважають китайський юань, сингапурський і австралійський долар, а також швейцарський франк, російський рубль, і нашу українську гривню. А також дорогоцінний метал: золото і срібло. Зі свого боку, пан Крапівін попереджає, що зараз склалася така парадоксальна ситуація, що говорити про стабільність тієї чи іншої валюти вкрай складно. "Наприклад, той же китайський юань перебуває під тиском і пильною увагою МВФ з одного боку і уряду Китаю з іншого. Відповідно його курс є не результатом економічних реалій, а результатом політичних компромісів", - застеріг він.
Петро Шевченко, Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас