Азаров пропонує інвестувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров пропонує інвестувати

Енергетика
622
Вчора Микола Азаров доручив Мінекономіки та Міненерговугілля "повною мірою використовувати всі стимули для підтримки проектів енергозбереження". Акцентувати увагу на цьому питанні прем'єра спровокувала відсутність прогресу в переговорах з Росією про перегляд контрактів на імпорт газу, підписаних в 2009 р. попереднім урядом і в яких зафіксовані невигідні для України умови формування ціни.
"Зараз ми маємо негативне зовнішньоторговельне сальдо. Левову частку цього дефіциту сформувало зростання цін на газ. Кабальна формула ціни на газ продовжує визначати для України підвищення ціни... продовжує гальмувати розвиток економіки", - зазначив Микола Азаров на вчорашньому засіданні уряду. За його словами, знизити споживання дорогого російського газу дозволить в першу чергу ініціатива підприємців, які для цього повинні розширювати інвестиції в енергозберігаючі технології на виробництві.
За даними Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність $1 ВВП у нашій країні в кілька разів вища, ніж у середньому в світі. Якщо для України в 2008 р. цей показник експерти МЕА визначили на рівні 0,4 т нафтового еквівалента на $1 ВВП (з паритету купівельної спроможності 2000 р.), то, наприклад, для Німеччини він склав 0,14, для Франції - 0,15 т нафтового еквівалента на $1 ВВП.
"Ціна газу для українських підприємств практично зрівнялася з європейською. Але через застаріле обладнання ми споживаємо його більше, ніж у промислово розвинених країнах", - сказав народний депутат Олександр Гудима з парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки. За його словами, якщо українські підприємства не будуть інвестувати в зниження енергоємності виробництва, то не зможуть бути конкурентоспроможними на зовнішніх ринках. І перш за все, зазначив депутат, це стосується двох галузей вітчизняної економіки - хімічної та металургії, які споживають близько 70% імпортованого російського газу.
У перспективі вартість важливого для розвитку цих галузей природного газу буде збільшуватися. Ситуація в єврозоні розвивається не на користь України - вартість і обсяги споживання газу в регіоні постійно збільшуються у зв'язку з виходом економіки регіону з рецесії. Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Нобуо Танака заявив нещодавно з цього приводу, що через зростання попиту на газ в ЄС для Росії і виробників цього виду палива наступає "золотий вік". За його словами, попит на газ у світі може збільшитися майже на 30%, і він витіснить вугілля з другого місця за значенням джерел енергії. Також Нобуо Танака вважає, що століття дешевої енергетики закінчилося, і в перспективі вона буде дорожчати.
У Кремлі зміну умов газового співробітництва з Україною пов'язують з відмовою Києва від поглиблення співпраці з Євросоюзом і приєднанням до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Однак ця ідея не знаходить підтримки в української влади. Торік Володимир Путін і "Газпром" наполягали на створенні спільного підприємства на базі активів російської монополії і "Нафтогазу" з подальшим злиттям двох компаній (а фактично "Нафтогаз" був би поглинений "Газпромом"). Проте наразі реалізація таких планів також застопорилася.
"Потенціал для підвищення енергоефективності в Україні величезний. Якщо країна поставить мету досягти зниження енергоємності на рівні Польщі, то це може знизити енергоспоживання приблизно на третину. В свою чергу, це може призвести до скорочення споживання природного газу як мінімум на 30%" , - вважає Мартін Райзер, директор Світового банку, керівник справами по Україні, Білорусі та Молдові. А Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант" зазначає, що високі ціни на енергоресурси повинні стати потужним засобом для стимулювання енергоефективності, оптимізації паливного балансу країни і структури національної економіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас