Фірташ почав поставки газу на ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ почав поставки газу на ОПЗ

Енергетика
584
Дмитро Фірташ почав поставки газу на ОПЗ. А інтрига в питанні майбутнього власника підприємства зведена до нуля, повідомляє джерело.
"Ми вже десять років у стані підготовки до приватизації. Це дуже важко", - скаржаться співробітники Одеського припортового заводу (ОПЗ). Підприємство навіть у найбільш кризові роки було у відносно вигідному положенні в порівнянні з іншими хімкомбінатами, оскільки йому не потрібно було витрачати гроші на доставку своєї продукції до моря. Напевно, тільки за рахунок цього воно залишалося досить успішним, навіть незважаючи на те, що перебувало в державній власності. Втім, нести вантаж невизначеності працівникам ОПЗ, схоже, залишилося недовго. Дмитро Фірташ знайшов спосіб включити підприємство в орбіту своїх бізнес-інтересів ще задовго до повторного приватизаційного конкурсу, оголошувати який ФДМУ поки не поспішає. І це незважаючи на те, що можливості держави контролювати ОПЗ зараз істотно ослабли.
Дмитро Фірташ, який поки не намагається добувати газ для своїх підприємств самостійно, а поставляє на чотири азотних підприємства середньоазійське паливо за ціною нижчою, ніж у "Нафтогазу України", розпочав поставки на тих же умовах і на Одеський припортовий. З 1 травня нинішнього року завод розірвав контракт з "Газом України" і знайшов нових постачальників. За словами прес-секретаря ОПЗ Олега Де-Рибаса, це компанії, пов'язані з Group DF. "Ціна цього газу менша за граничний рівень, встановлений відповідною постановою НКРЕ України", - уточнив він. Мотиви дій Фірташа поки зрозумілі не до кінця. Він міг би спробувати сформувати борг ОПЗ перед своїми компаніями за поставлене паливо, щоб згодом заплатити за підприємство менше. Але низька ціна газу робить це припущення сумнівним.
Підприємець міг би також встановити фактичний контроль над заводом, проте приклад титанових підприємств показує, що в таких випадках він зазвичай вводить туди свій менеджмент. А на ОПЗ керівництво незмінно протягом багатьох років. До того ж у випадку тіньового контролю власник зазвичай намагається заробити на тому, що залучає своїх посередників до продажу продукції державного підприємства. А Олег Де-Рибас запевняє, що ОПЗ самостійно експортує карбамід в багато країн світу. "У митній статистиці фігурує ОПЗ", - підтверджує його слова аналітик Черкаського НІІТЕХІМа Микола Селіхов. У такому випадку, можливо, група просто заробляє на перепродажу газу, і ОПЗ - один з її клієнтів? Адже ніхто не знає, скільки платить Дмитро Фірташ своїм загадковим середньоазійським партнерам.
Втім, колишній голова ФДМ Олександр Бондар упевнений, що Дмитро Фірташ все-таки вже вважає це підприємство своїм. "Я переконався, що є безліч схем, які більш-менш великий бізнес використовує для контролю над фінансовими потоками державних підприємств. І не в усіх цих схемах використовують торговців-посередників", - зазначив експерт. У будь-якому випадку, в тому, що бізнесмен рано чи пізно приватизує ОПЗ, не сумнівається вже ніхто. Хіба що влада знову зміниться.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас