У страховиків будуть великі банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У страховиків будуть великі банки

1225
Конфлікт між банками і позичальниками, що виник на ґрунті насадження банками послуг "своїх" страхових компаній (СК) під час видачі кредитів, отримав нові форми. Так, наприкінці минулого тижня Антимонопольний комітет України (АМКУ) схвалив формування легального "картелю" у сфері страхування заставного майна між 7 найбільшими банками і 7 СК, які будуть керуватися спеціальними правилами. Учасники узгоджених дій та АМКУ впевнені, що ці правила посприяють прозорості та підвищенню якості послуг на ринку. Однак експерти стверджують, що поява такого "клубу великих гравців" може призвести тільки до монополізації ринку страхування в сфері кредитування, що в першу чергу вдарить по невеликих страховикам.
Заявниками в АМКУ на дозвіл узгоджених дій виявився "Альфа-Банк" і НАСК "Оранта". До складу схваленого комітетом формування від банківського ринку увійшли "Альфа-Банк", банк "Фінанси та Кредит", "ПриватБанк", "ОТП Банк", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрсоцбанк", "УкрСиббанк", від ринку СК - "Оранта", "Індержстрах", "Універсальна", "АХА Страхування", "Дженералі Гарант", "Українська пожежно-страхова компанія" і "Уніка".
Члени "картелю" підписали звід правил співпраці банків і страховиків в сфері кредитування, які будуть дійсні протягом п'яти років.
Нагадаємо, що ще навесні минулого року АМКУ пригрозив серйозними штрафами банкам (до 10% від виручки), які продовжать заганяти в "свої" СК клієнтів, які оформили у них автокредити та іпотеку. Комітет зажадав оприлюднити список вимог до акредитованих страховиків, що має не дати можливості банкам відмовляти позичальникам в прийомі полісів всіх СК, які будуть відповідати опублікованими критеріями.
У прес-службі АМКУ "Мінфіну" заявили, що тепер, коли підписані відповідні правила, на ринку буде формуватися чесна конкуренція. Крім того, в комітеті впевнені, що тепер позичальник зможе реалізувати право вільного вибору страховика. "Клієнти-позичальники зможуть з доступних джерел дізнатися, в якому банку страхує їх заставне майно обрана ними страхова компанія. Доступність цієї інформації зробить вибір клієнтів більш усвідомленим", - сказав керівник страхового бізнесу "ПриватБанку" (відповідає за зобов'язаннями СК "Індержстрах") Валерій Суксін.
Зокрема, згідно з цими правилами, банки мають право встановлювати вимоги до визначеного розміру статутного фонду СК, до обсягів зібраних страхових платежів за певний період або за видами страхування.
Також банкіри можуть вимагати від СК підтримувати певний розмір страхових резервів або власних коштів. Крім того, банки зможуть відмовитися від співпраці з СК, якщо в неї немає в наявності філій, представництв та відділень у місцях розташування структурних підрозділів банку.
Президент Української федерації страхування Олександр Завада, який раніше був президентом НАСК "Оранта", відповідно теж підтримує нові правила гри на ринку страхування заставного майна. "Судіть самі, банки не можуть працювати зі всіми 450 СК. Якщо компанія працює не прозоро, не думає про своє майбутнє, то чому банк повинен з нею працювати. Ці правила підтримують конкурентні умови на ринку", - запевнив "МФ" пан Завада.
При цьому банк не в праві встановлювати ліміти СК на мінімальну кількість договорів страхування та суму відповідальності за ними, які компанія уклала з позичальниками банку. У випадку, коли банк змінює вимоги до страховика, він повинен дати СК лаг у часі на строк не менше трьох місяців на приведення страховиків своїх показників у відповідність.
А вимоги банку в частині обов'язкових платних послуг можуть включати оплату лише тих, без яких технологічно неможливо надати таку послугу. Водночас, з кожного окремо взятого виду послуги повинен бути визначений відповідний розмір винагороди. "Банки погодили з АМКУ єдині підходи до визначення списку акредитованих страхових компаній. Це позитивний момент, оскільки досі банки самостійно визначали порядок вибору страховиків, що вносило на ринок невизначеність і напруженість", - зазначив "МФ" пан Суксін. - "Все це сприяє тому, що у страхових компаній виникає конкуренція між собою, формуються найкращі умови для клієнтів. Це їх можливість отримати право працювати з тим чи іншим банком".
Важливим елементом цих правил є, те, що банк не може встановлювати умови для СК щодо обов'язкового розміщення її коштів на депозиті банку.
За даними "МФ", станом на 31 березня 2011 р. страхові резерви склали 11,4 млрд грн, а розмір депозитів СК - 6,454 млрд грн (24,4% від загальної суми активів СК).
Проте, учасники ринку, які не увійшли до "змови", закріпленої рішенням АМКУ, дотримуються зовсім іншої точки зору. На їхню думку, на ринок ці правила жодного позитивного впливу не зроблять, а лише можуть призвести до ще більшої монополізації ринку страхування заставного майна.
Голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський стверджує, що тепер під ударом опинилися дрібні страховики, оскільки у банків залишилися всі ті ж важелі, що дозволяють не допустити до роботи недбайливих СК, клієнтами яких є майбутні позичальники. "Для цього, як і раніше, можна використовувати особливі вимоги щодо статутного фонду, резервів і кількості філій по Україні", - пояснили він "МФ". - Виграють великі гравці страхового ринку. Мабуть, тому серед підписантів саме кілька найбільших компаній".
Приміром, за словами пана Черняховського, банки можуть вводити обмеження на сукупну страхову суму, яку можна застрахувати в одній компанії. "Однією компанії можна віддати на страхування один заставний майновий комплекс зі страховою сумою 100 млн грн і платежем в 50-80 тисяч гривень, а для своїх компаній залишити страхування від нещасних випадків і КАСКО, де при такому ж загальному ліміті платежі будуть в десятки і сотні разів вищі", - розповів він.
Радник голови правління банку "Національний кредит" Василь Невмержицький також побоюється того, що в підписанні правил брали участь лише великі банки та СК. "Компанії, що беруть участь в їх (правил - "МФ") створенні не можуть повною мірою відображати реальні інтереси ринку в силу того, що, фактично, є один і той самий його сегмент", - зауважив пан Невмержицький.
При цьому, в АМКУ повідомили, що правила протягом місяця були на їх веб-сайті і "всі охочі могли висловити свої зауваження": "Жодних застережень з боку страховиків, банків, споживачів послуг до комітету не надходило".
Водночас, фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран підкреслив, що український банківський ринок уже давно поділений, і незалежні СК отримують лише 10-15% премій всього ринку страхування заставного майна. "І зрозуміло, що великі банки будуть продовжувати працювати з тими СК, з якими вони давно працюють. І такі компанії як, наприклад, "АХА Страхування", звичайно ж, будуть отримувати премії від "Укрсиббанку", де вони є акціонерами. Тут вже, як то кажуть, - "насильно милим не будеш" ", - відповів експерт.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас