Ъ: Корупція застрягла на митниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Корупція застрягла на митниці

891
Підприємці вважають, що ситуація з корупцією на митниці не змінилася, хоча і визнають наявність позитивних тенденцій. Кількість відмов у використанні ціни контракту для його розмитнення скоротилося на 11%, а частка товарів, які відбираються для огляду, знизилася вдвічі. Це призвело до збільшення перевірок імпортерів вже після митного оформлення товарів. При цьому тривають спроби завищити їх митну вартість. Негативні тенденції залишаться, поки Держмитниця виконує фіскальну функцію, визнають брокери.
"Європейська бізнес асоціація" (ЄБА) вчора оприлюднила результати дослідження ефективності роботи митних органів, в рамках якого опитала 200 компаній-членів EБА. За підсумками I півріччя, 62% респондентів заявили, що рівень корумпованості на митниці залишився колишнім. Ще в кінці 2010 року більшість компаній - 49% - запевняли, що корупція посилилася. За словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко, частка відмов митників застосовувати на кордоні перший метод оцінки вартості - за ціною контракту - за півроку скоротилася з 38% до 27%. Кількість документів, необхідних для оформлення товару, зменшилася з 10,9 до 9,8.
Позитивним імпортери назвали скорочення з 52% до 26% частки товарів, відібраних для фізичного огляду. Це пояснюється тим, що Держмитниця стала активніше застосовувати постаудит - 40% імпортерів підпали під такі перевірки в I півріччі, тоді коли в 2010 році їх було всього 20%. У половині з опитаних ЄБА компаній заявили про проходження одного аудиту, в інших - по 2-5. Більшість перевірок тривали до 5 днів, тільки три - понад 20 днів.
Так само контрольні органи намагаються переглядати коди класифікації товарів для підвищення їх митної вартості - під зміни потрапили 8% товарів (минулого року 6%). "У кожному випадку було по-різному - від незначного до підвищення в 2-3 рази", - відзначає пані Дерев'янко. "Тенденція така, що підвищували потроху, але по великій кількості фірм. В результаті - плюс для бюджету", - додає керівник логістики і закупівель в Україні компанії Rehau Ірина Вуколова. Досить тривалою залишається процедура оформлення однієї партії - 2,5 дня (було 2-2,4 дня). "Системних чітких поліпшень немає, але є контакт з керівництвом Держмитниці", - зазначила Анна Дерев'янко. У Держмитниці звіт ЄБА не коментували.
Більшість опитаних компаній-членів ЄБА, які давно працюють на українському ринку і імпортують одну і ту ж продукцію, підтвердили наявність проблем при оформленні товарів у 2010-2011 роках. "Були проблеми з митною вартістю. Але оскільки у нас прямі контракти, і в ланцюжку поставок немає ні так званих "прокладок", ні офшорів, ми довели декларовану вартість", - говорить директор з корпоративних питань Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко. "З лютого ми два місяці стояли на митному ліцензійному складі через суперечки за митною вартістю. Підключили посольство, зустрічалися з керівником Держмитниці та Київської регіональної митниці і довели достовірність наших даних", - зазначає співробітник компанії "Лореаль Україна".
За словами директора з корпоративних питань JTI-Україна Олександра Когута, оформлення однієї поставки, як правило, займає один день, а фізичну інспекцію проходить більша частина імпортованої продукції. "Для оформлення однієї поставки необхідно підготувати 14 документів. Список документів і терміни оформлення не змінювалися останні кілька років, кардинальних змін у 2011 році також не відбулося. Що стосується фізичних інспекцій, можна зазначити, що в 2011 році всі вони були обґрунтованими і проводилися з адекватною частотою", - додає він.
Заступник голови правління Асоціації митних брокерів України Сергій Ізотов підтверджує, що система контролю не змінилася і суб'єкти зазнають всіх видів контрольних заходів, хоча, наприклад, у Франції показник оглядів в 10% вважається низьким. "Поки Держмитниця виконує ще й фіскальну функцію і будь-яким способом виконує бюджетні плани, нічого не зміниться", - відзначає пан Ізотов. Поліпшити ситуацію і прискорити процес оформлення вантажів може механізм попереднього декларування, але він невигідний митникам. У цьому випадку вони позбавляються права "сперечатися" з декларантами в питаннях визначення митної вартості, вважає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас