Останній погляд на Волгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останній погляд на Волгу

Казна та Політика
1431
Як і прогнозували "ЭИ", корупційне розслідування навколо посадових осіб Держфінпослуг спонукало президента країни підписати укази про звільнення головних фігурантів справи. Учора Віктор Янукович звільнив від обов'язків голову Держфінпослуг Василя Волгу та одного з членів комісії - директора департаменту тимчасового адміністрування Віктора Адамовича. Обидва екс-чиновника зараз перебувають в СІЗО під слідством Генпрокуратури у справі про отримання хабара розміром $500 тис. за виведення тимчасової адміністрації з найбільшого кредитного союзу країни "Перше кредитне товариство" (ПКТ, Одеса).
Таке рішення президента, як вважають експерти, є для нього вигідним з усіх боків. По-перше, відкривається кримінальна справа, яка хоча б формально буде дещо врівноважувати нинішні переслідування опозиції. По-друге, рішення з Волги приймається оперативно, тобто за якимись західними стандартами, коли підмочена репутація незалежно від рішення суду ставить жирний хрест на збереженні чиновницького крісла. По-третє, з'являється можливість поставити біля керма "свою" людину і водночас професіонала на догоду учасникам ринку небанківських фінансових послуг.
Персона майбутнього глави Держфінпослуг для самих гравців ринку поки - повна загадка. Однак мало хто сумнівається, що на чолі свого вибору президент поставить професіоналізм кандидата. "Сумніваюся в можливості ще одного політичного призначення (Волга очолив комісію за квотою комуністів в результаті коаліційних угод в парламенті). Зараз у кадровій політиці у вищих ешелонах влади спостерігається протилежний тренд", - говорить політолог Вадим Карасьов. Наразі жодних зобов'язань у Партії регіонів перед комуністами немає, тому і на нові подібні домовленості, як у випадку з Василем Волгою, очікувати не варто. Найімовірніше, що новим головою відомства стане добре відомий у фінансових колах людина.
Як уже писали "ЭИ", за деякими чутками, таким може бути голова ради Ліги страхових організацій Олександр Філонюк.
Втім, будуючи припущення і висловлюючи особисті побажання, експерти перераховують й інші прізвища. Серед таких, наприклад, попередник Василя Волги на посаді голови Держфінпослуг Віктор Суслов, президент Української федерації страхування (УФС) Олександр Завада, а також екс-член Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Сергій Бірюк. "Суслов, Бірюк або Завада - таке призначення можна було б вітати. Адже головне, щоб процес призначення не був знову політизований", - говорить топ-менеджер однієї з СК. Правда, відсутність публічного обговорення кандидатур, на його думку, є негативним моментом. "Бірюк - ідеальна фігура для того, щоб гармонізувати роботу родинних регуляторів. У нього залишилися міцні зв'язки з ДКЦПФР і хороші відносини з Нацбанком", - погоджується директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут. При цьому, якщо на порядок денний знову стане питання про об'єднання фінансових регуляторів в один мегарегулятор, то він буде найбільш доречний у кріслі глави Держфінпослуг.
Від нового голови відомства учасники ринків очікують в першу чергу на стратегічні розробки, які чітко зададуть вектор руху на кілька років вперед. Водночас називаються і завдання, що потребують оперативного вирішення. "Необхідна лібералізація умов ліцензування та відкритість вимог, що виключають корупційну складову процесу. Щодо безпосередньо страхового ринку, це, наприклад, стандартизація договорів за споживчими видами страхування, яка дозволить клієнтам правильно порівнювати умови договорів і вибрати оптимальні", - резюмує Андрій Лупир, голова правління СК "Рітейл-страхування".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас