Грецію знову опустили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію знову опустили

Казна та Політика
1112
"Оголошена Європейським союзом (ЄС) і Міжнародним валютним фондом (МВФ) програма порятунку Греції передбачає високу ймовірність конверсійного дисбалансу. Ймовірність дефолту з державного боргу цієї країни зараз фактично дорівнює 100%", - говориться в прес-релізі Moody's.
Минулого четверга європейські лідери погодили новий пакет допомоги Греції обсягом EUR109 млрд. ($156 млрд.), який буде виданий протягом наступних трьох років усього під 3,5% річних. Надаючи цей кредит, ЄС і МВФ наполягли, щоб частина витрат з порятунку країни лягла на плечі приватних інвесторів: їм буде надана можливість обміняти грецькі держоблігації з визріваючими термінами погашення на 15-30-річні цінні папери або продати їх на 20% дешевше номіналу.
За підсумками минулого саміту стало відомо, що банки HSBC, Deutsche Bank і ще близько 30 фінансових інститутів погодилися схвалити нав'язуваний Євросоюзом новий план шляхом обміну належних їм урядових паперів Греції на облігації з більш тривалими строками погашення. Це дасть можливість Афінам отримати близько EUR40 млрд.
Однак, за підрахунками Інституту міжнародних фінансів - торгового представництва глобальних банків та інших великих інвесторів, - в результаті обміну приватні кредитори все одно втратять близько 21% поточної вартості їхніх грецьких боргів.
Минулої п'ятниці рейтингове агентство Fitch Ratings оголосило, що подібний обмін облігацій, по суті, означає "обмежений дефолт", пообіцявши знизити рейтинги Греції в серпні-вересні в день вчинення цього обміну.
Як писали "ЭИ", Греція, а за нею Ірландія і Португалія, втратили доступ до ринків запозичень, оскільки побоюються дефолту інвестори погоджувалися позичати кошти лише під надто високі відсоткові ставки. Щоб врятувати ці економіки, європейські лідери позичили їм ще більше грошей.
Торік Греції була виділена фінансова допомога від Євросоюзу, МВФ і Європейського центробанку розміром EUR110 млрд. На початок червня 2011 року країна в рамках зовнішньої підтримки отримала позик на EUR53 млрд. До цього часу з'ясувалося, що перший план допомоги провалений, і виділених фінансів Греції не вистачить на обслуговування держборгу гігантського, що перевищує EUR350 млрд. і становить 142,8% ВВП.
Заходи жорсткої економії, які уряди проблемних країн погодилися впровадити в обмін на допомогу Євросоюзу, викликали спіраль рецесії і зменшили шанси підняти власні економіки для забезпечення боргів, які різко виросли.
"Другий рятувальний кредит для Греції і запропонований приватним інвесторам обмін облігацій збільшують ймовірність, що країна зможе стабілізувати борговий тягар і, в кінцевому рахунку, навіть його зменшити (за оцінкою ІМФ, на EUR13, 5 млрд.) Пакет підтримки для Греції також принесе користь усій єврозоні", - йдеться в офіційному повідомленні Moody's.
Втім, за словами аналітиків, про ефективність вжитих заходів можна говорити тільки в короткостроковій перспективі. Що стосується середньострокової, то проблеми Греції нікуди не зникнуть, і їй, згідно висновку Moody's, знову доведеться зіткнутися з втратою платоспроможності. До того ж, розмір її боргу ще багато років буде перевищувати 100% ВВП, і пов'язані з цим ризики будуть заважати виконанню бюджетної та економічної реформ.
Рейтингове агентство висловило побоювання, що європейський план порятунку Греції може стати негативним прецедентом в очах інвесторів. Якщо державний борг будь-якої іншої держави єврозони стане настільки ж проблемним, як у Греції, боязнь аналогічних втрат може викликати паніку в середовищі кредиторів.
Якщо Греція, Ірландія і Португалія в очах інвесторів виглядають занадто великими для краху, то такі обтяжені боргами країни, як Італія та Іспанія, можуть виявитися занадто величезними для порятунку.
Євросоюз і МВФ в цілому вже виділили майже EUR370 млрд. на допомогу у вирішенні боргових проблем трьом дрібним членам ЄС. Таким чином, обсяг передбаченого на ці цілі Європейського надзвичайного фонду скоротився до EUR440 млрд. Експерти все частіше висловлюють побоювання, що при збільшенні боргових труднощів в Італії, борг якої складає $2,1 трлн., або 120% від її ВВП, колегам з блоку не вдасться зібрати достатню для її порятунку суму.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас