Аравійці переорієнтуються на пластик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аравійці переорієнтуються на пластик

Казна та Політика
849
Як сказано в заяві компаній, створення величезного комплексу, який отримає назву Sadara Chemical Company і складатиметься з 26 частин, почнеться негайно на узбережжі Перської затоки і повністю завершиться в 2016 р. Потужності підприємства складуть 3 млн. т пластиків, поліуретану, опіленоксида, пропіленгліколю, еластомерів та поліетилену в рік, а щорічна виручка, як очікується, досягне $10 млрд.
Загальна вартість проекту, до якого буде залучено капітал третіх сторін, оцінена в $20 млрд. Спочатку частка Aramco у спільному підприємстві буде складати 65%, тоді як Dow буде задовольнятися 35%. Однак, за словами виконавчого директора американської компанії Ендрю Лайверіса, Dow збирається довести свою частку в аравійському проект до 50%, докупивши необхідну кількість акцій в ході планованого IPO.
"Наше партнерство з головною аравійською держструктурою - грамотна економічна модель з правильним компаньйоном. Воно утворене з метою захоплення швидкозростаючих секторів на енергетичному, транспортному, інфраструктурному ринках, а також у сфері споживчої продукції", - йдеться в заяві Лайверіса.
Партнерство з аравійцями забезпечить Dow доступ до добувного в цій країні дешевого газу і наблизить американців до споживачів в Азії, Африці та Європі.
У свою чергу, Saudi Aramco в осяжному майбутньому майже гарантовано отримає джерело прибутку, не пов'язане з продажем нафти. Уряд країни вважає головною завдання диверсифікувати нафтову економіку за рахунок більш технологічних виробництв. Зараз на частку продажів нафти припадає 75% бюджетних надходжень Саудівської Аравії і 90% її експортної виручки.
"Будівництво нового хімічного комплексу ознаменує важливу віху в історії країни і допоможе втілити амбітні стратегії розвитку економіки. Спільний з Dow проект Sadara стане одним з найбільших в світі і посилить авторитет Aramco як найбільшого диверсифікованого і найбільш надійного постачальника нафтопродуктів і похідних товарів", - заявив президент і виконавчий директор Aramco Халід аль-Фаліх.
За його словами, багато продуктів Sadara в Саудівській Аравії будуть вироблятися вперше. Підприємства цього комплексу створять тисячі високооплачуваних робочих місць і допоможуть уряду країни домогтися амбітної мети, перетворивши Саудівську Аравію на магніт для міжнародних промислових інвестицій з переробки вуглеводневої сировини.
"Dow передасть Саудівської Аравії досвід і знання, вкрай важливі для створення кластерних індустрій. В результаті країна зможе підвищити вартість свого енергетичної сировини, розробивши багато похідних, таких як просунуті пластики, які зараз здатні випускати дуже небагато заводів світу", - коментує угоду головний економіст аравійського банку Banque Saudi Fransi Джон Сфакіанакіс.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас