Одеса-Броди: Польща чекає на поставки нафти з Азербайджану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одеса-Броди: Польща чекає на поставки нафти з Азербайджану

Енергетика
709
Польща зацікавлена ​​в реалізації проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ і чекає бізнес-плану про постачання азербайджанської нафти до Польщі, заявив за підсумками візиту в Баку польський президент Броніслав Коморовський.
"Європейський Союз та Польща в тому числі зацікавлені в цьому нафтопроводі, який має політичне та економічне значення. Ми чекаємо на точний бізнес-план, який дозволить прояснити, скільки нафти по ньому буде йти з Азербайджану і скільки Польща зможе прийняти", - повідомив Коморовський.
Під час зустрічі зі своїм колегою Ільхамом Алієвим, яка транслювалася по держтелебаченню, президент сказав, що польський НПЗ в Чехії вже має досвід переробки мільйона тонн азербайджанської нафти на рік.
Як повідомив на переговорах Алієв, "Польща зіграє велику роль у виведенні на європейський ринок азербайджанського газу". "Ми обговорили поставки азербайджанського газу в Європу. В цілому, ми зацікавлені в енергоспівпраці між регіонами Каспію, Чорного моря і Балтики", - сказав Алієв.
Нагадаємо, що проект Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ реалізує консорціум Сарматіа у складі Держнафтокомпанії Азербайджану, грузинської Georgian Oil and Gas Corporation Ltd. (GOGC), української Укртранснафта, польської Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych Przyjazn SA (По 24,75% у цих компаній) та литовської AB Klaipedos Nafta (1%). Остаточне ТЕО цього проекту очікується до кінця 2012 року. Азербайджан видобуває в середньому 50 мільйонів тонн нафти на рік, планує в 2017 році старт поставок газу в Європу, починаючи з 10 мільярдів кубометрів на рік. Азербайджан наразі добуває на рік 26-27 мільярдів кубометрів газу. Раніше вже повідомлялося, що Укртранснафта прийняла через морський нафтовий термінал Південний для потреб Мозирського НПЗ в Білорусі 160 тисяч тонн нафти Azeri Light, яку планується прокачати по нафтопроводу Одеса-Броди.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас