Дефолт Греції за держоблігаціями призначений на кінець літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолт Греції за держоблігаціями призначений на кінець літа

Казна та Політика
1056
Частковий дефолт Греції по держоблігації настане наприкінці літа - початку осені цього року. Саме на цей час запланований добровільний обмін грецьких облігацій, куплених приватними інвесторами, на папери з більш довгим терміном обігу.
Як повідомив сьогодні представник Євросоюзу, облігації будуть обмінені на нові протягом кількох тижнів, щоб мінімізувати період, протягом якого Греція буде перебувати в стані вибіркового дефолту (selective default, SD), передає Reuters.
"Швидше за все, обмін паперів відбудеться останніми днями серпня і першими днями вересня. У цей період Греція буде перебувати в стані вибіркового дефолту, згідно рейтинговим агентствам. Період дефолту буде досить коротким", - повідомив чиновник.
В рамках нової програми допомоги Греції, затвердженої в кінці минулого тижня, приватні кредитори втратять за наявними у них грецьким держоблігацій близько 21% від їх вартості. Всього ж вклад приватного сектору в програму допомоги Афінам складе 37 млрд дол протягом найближчих трьох років.
Кошти для здійснення програми будуть отримані завдяки різноманітним борговим свопам, а також викупу грецьких облігацій на вторинному ринку та пролонгації кредиту шляхом переказу бондів з терміном погашення в 30-річні інструменти.
Наприкінці минулого тижня лідери країн єврозони погодили нову програму допомоги Греції, яка перебуває на межі дефолту. За підсумками саміту було схвалене рішення надати Афінам 159 млрд євро строком на три роки - 109 млрд євро від ЄС та МВФ і 50 млрд євро від приватного сектора. При цьому строк надання Греції майбутніх кредитів буде збільшений з нинішніх 7,5 років до 15 років. У крайньому випадку можливе продовження термінів до 30-річного періоду з 10-річним пільговим періодом. Відсоткова ставка для Афін становитиме всього 3,5% річних проти поточних 4,5-5,8%.
При цьому банки і страховики зможуть на добровільній основі обміняти наявні у них на балансі держоблігації Греції на папери з більш тривалим періодом обігу і більш низькою відсотковою ставкою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас