Іран хоче побудувати газопровід до Європи в обхід Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран хоче побудувати газопровід до Європи в обхід Nabucco

Енергетика
347
Нафтові міністри Ірану, Іраку та Сирії підписали меморандум про взаєморозуміння з будівництва газопроводу з іранського газового гігантського родовища Південний Парс до Європи, повідомляє іранське агентство Shana.
"Будівництво газопроводу протяжністю 5 тис. км і вартістю $10 млрд дозволить поставити газ з Південного Парса в Європу через територію Ірану, Сирії, Лівану і середземноморського регіону", - говориться в повідомленні агентства.
Газопровід Nabucco, який лобіює ЄС, планувалося прокласти з Іраку, Азербайджану і Туркменії через територію Туреччини. Іран також розглядався як ресурсна база, проте був виключений з проекту у зв'язку з економічними санкціями ООН проти країни.
Після підписання меморандуму голова державної іранської газової компанії (NIGC) Джавад Оджи заявив, що "Південний Парс з вилучаються запасами в 16 трлн куб м газу є надійним джерелом поставок, що є необхідною умовою будівництва газопроводу - умови, якої немає в Nabucco".
За його словами, будівництво газопроводу може зайняти 3-5 років, для вибору маршруту призначений обраний міжнародний консультант.
Говорячи про необхідні дозволи на прокладання газопроводу з боку транзитних країн, Оджи сказав, що "на цей момент проведено близько 20 експертних зустрічей з представниками Туреччини, Іраку та Сирії, і всі з них дали відповідні письмові дозволи".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас