Банкіри виходять зі сплячки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри виходять зі сплячки

Казна та Політика
913
Приріст кредитного портфеля вітчизняної банківської системи за перші шість місяців року склав 4,9%. В абсолютному вираженні, за даними НБУ, він виріс з 755 до 792 млрд. грн. за станом на початок липня.
Ці цифри свідчать про поступове повернення банків до життя, адже саме кредитування економіки є їх головною функцією. Так, ще минулого року кредитний портфель банків виріс всього на 1%, а в кризовому 2009 р. - взагалі скоротився на 5,7%. Цікаво, що станом на початок 2009 р. обсяг виданих банками кредитів також становив 792 млрд. грн. Тобто лише зараз банки повернулися на докризову точку відліку. До кризи вони були більш ніж активні: у 2007 і 2008 рр. обсяги кредитів зросли на 80% і 63% відповідно.
Але, аналізуючи перспективи кредитування в поточному році, експерти в основному дотримуються двох точок зору: темпи зростання кредитного портфеля системи, задані в першому півріччі, або збережуться, або незначно прискоряться. "Вважаю, що зростання кредитного портфеля в системі в другій половині року складе приблизно 7-10%, на тлі загального відновлення економіки і споживчого сектора, а також завдяки готовності банків кредитувати і виводити на відкритий ринок нові банківські продукти", - вважає голова правління Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) Костянтин Вайсман. Важливу роль, на його думку, зіграє ще фактор сезонності, тобто звичної ділової активізації в осінній період. "За моїми очікуваннями, кредитний портфель зросте. Можливо, швидше, ніж у першій половині, враховуючи те, як багато банків активізували свої видачі останніми місяцями", - говорить Анджей Олійник, директор з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank.
Водночас, додає він, багато що залежить від НБУ: зараз він обмежує споживче кредитування, а іпотечні та інші довгострокові позики в умовах відсутності у банків довгого ресурсу активно видаватися не будуть. "Помірне зростання збережеться в рамках 6-7%. Причина - жорсткість монетарної політики НБУ", - погоджується Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). За його прогнозами, ще й наступного року варто очікувати на помірне зростання кредитної активності банківської системи.
Втім, деякі експерти більш оптимістичні у своїх планах. "Макроекономічна ситуація в Україні є сприятливою для подальшого розвитку банківського сектора. Ми прогнозуємо прискорення темпів зростання кредитування в 2011 р. до 15%", - вселяє оптимізм аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Анастасія Туюкова. У першу чергу, пояснює вона, це зростання досяжне за рахунок видачі позик корпоративним клієнтам банків. Адже з точки зору використання виробничих потужностей сільське господарство і транспорт вже близькі до докризових пікових показників. Промислові сектора повинні наблизитися до цього рівня до кінця року, що означає підвищений попит на середньо-та довгострокові банківські кредити. "На роздрібному ринку ми також бачимо зростання споживчої впевненості - продажу нових автомобілів виросли на 40% у річному вирахуванні за підсумками червня, а роздрібний товарообіг збільшився на 15% в річному численні на кінець травня", - підсумовує вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас