Чиновники побачили відсоток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники побачили відсоток

Казна та Політика
675
За словами банкірів, в українській економіці склалася парадоксальна ситуація, коли Національний банк проводить політику нарощування корпоративних ставок за кредитами в нацвалюті, тоді коли уряд рухається в діаметрально протилежному напрямі - намагаючись їх знизити. Таку поведінку відомств експерти пов'язують з різницею їхніх цілей. Якщо регулятор намагається підтримати гривню і тим самим стримати зростання інфляції, то чиновники Мінфіну взялися стимулювати вітчизняний бізнес, що неможливо без здешевлення позикового капіталу через зниження ставок.
Так, для корпоративних клієнтів, згідно з даними компанії "Простбанк Консалтинг", на 1 червня 2011 р. за кредитами на поповнення оборотних коштів середні відсоткові ставки склали 17,8% у гривні, 12,3% - у доларах США, і 11,6% - в євро. Їх падіння в порівнянні з даними на початок року склало -1,5 в.п., -0,8 в.п. і -1,2 в.п. відповідно.
Таке зменшення відсоткових ставок за позиками було викликано, за словами фінансового директора компанії "Простбанк Консалтинг" Олександра Сєдих, поліпшенням ресурсної бази банківських установ, а також високою конкуренцією на ринку кредитування корпоративних клієнтів.
Втім, така тенденція зберігалася лише до липня поточного року, протягом останніх декількох тижнів фінансова громадськість констатує зростання ставок за гривневими кредитами для бізнесу. "Ставки за корпоративними кредитами у гривні ростуть на тлі того, що НБУ посилює монетарну політику", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал України" (ICU) Олександр Вальчишен. За його словами, НБУ і надалі своїми діями буде сприяти подорожчанню валютного кредитування, тобто відсоткові ставки для корпоративних клієнтів українських банків, швидше за все, будуть збільшуватися.
До такого ж висновку дійшов і начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку (Україна)" Олександр Печерицин. За його словами, прискорення інфляції, а також дії НБУ щодо зв'язування надлишкової грошової маси, безсумнівно, вплинуть на незначне зростання вартості гривневих ресурсів у другому півріччі. "На суттєве зростання чекати не доводиться, оскільки, по-перше, банки поки не готові відновлювати активно нове кредитування, в результаті чого їх надмірна ліквідність зберігається", - попереджає він. По-друге, за словами банкіра, кредитні ставки, особливо для позичальників не з ідеальною кредитною історією, залишаються на досить високому рівні, неприйнятному для більшості з потенційних позичальників.
За прогнозами ж представників російського дочірнього "ВТБ Банку" в Україні, відсоткові ставки за корпоративними кредитами в цілому до кінця 2011 р. залишаться на поточному рівні. "Розміри ставок будуть залежати від вартості ресурсів і збереження позитивних макроекономічних трендів. Очікуваний сприятливий розвиток ситуації на зовнішніх ринках створює передумови для розширення діяльності українських компаній, що сформує відповідний попит на кредити", - впевнені в прес-службі банку.
Втім, згідно з прогнозами Олександра Сєдих, вартість позик для корпоративного сектора все ж піде іншим шляхом. "До кінця року відсоткові ставки за позиками для корпоративних клієнтів можуть ще знизитися на 0,5-1 в.п. у гривні і 0,5 в.п. у валюті", - упевнений він. Водночас, за словами аналітика, слід враховувати події на світових фінансових ринках, зокрема в Європі, негативний розвиток яких може негативно вплинути на банківський ринок України в цілому і динаміку відсоткових ставок за позиками зокрема.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас