Європейська компанія вперше домоглася знижки від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська компанія вперше домоглася знижки від "Газпрому"

Енергетика
705
Італійська Edison, яка першою з європейських споживачів зважилася на судовий розгляд з "Газпромом" через ціни на газ, змогла домогтися поступок від монополії, пише в понеділок російська газета "Коммерсант". Знижка не буде обтяжливою для Газпрому - Edison купує не більше 2 мільярдів кубометрів російського газу на рік.
Однак ситуація може ускладнити переговори монополії з іншими, більш великими споживачами, повідомляє видання.
Раніше Edison повідомила, що домовилася з компанією Promgas - СП Газпрому та італійською ENI - про довгострокові закупівлі в неї російського газу. Умови контракту в Edison не розкрили, але відзначили, що вартість російського газу тепер враховує "зміни ринкових умов". За словами глави Edison Брюно Лескера, "російська сторона погодилася переглянути ціну газу виходячи з того, що останні кілька років ціни на італійському газовому ринку падали".
Як підкреслили в Edison, домовитися з Газпромом компанія зуміла тільки після того, як влітку 2010 року "почала арбітражний розгляд" через ціни на газ. Вимагаючи від Газпрому знизити їх, Edison подала позов до Стокгольмського арбітражу. Переговори з монополією велися ще з 2008 року, але жодного результату не давали. Тепер же, коли з Газпромом все-таки вдалося домовитися на прийнятних для Edison умовах, арбітражний розгляд буде припинено, пообіцяли в компанії.
Але крім Edison позовів до монополії досі ніхто не висував, хоча, наприклад, RWE погрожувала це зробити. Газпром в суперечках зі споживачами завжди обирав демонстративно жорстку позицію, зберігаючи високі ціни навіть ціною падіння фізичних обсягів поставок. У 2010 році виручка монополії від експорту склала 43,9 мільярда доларів.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас