Звичайний дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звичайний дефолт

Казна та Політика
1852
Керівники ЄС схвалили другий пакет допомоги Греції розміром 109 млрд євро: зокрема, будуть продовжені терміни повернення кредитів, а приватний сектор реструктурує держборг Греції з погашенням в 2011-2014 роках на 50 млрд євро. Агентство Fitch вже заявило, що вважає добровільну реструктуризацію боргу Греції її вибірковим дефолтом.
У п'ятницю стали офіційно відомі підсумки переговорів глав країн єврозони на позачерговому саміті ЄС 20-21 липня в Брюсселі. Саміт збирався, по суті, з однією метою - схвалити принципове рішення з "другого пакету" допомоги економіці Греції у зв'язку з тим, що "першого пакету" 2009 року для досягнення країною узгоджених з донорами показників недостатньо. Нагадаємо, Греція стала першим "клієнтом" спецфонду EFSF, створеним ЄС, ЄБРР та МВФ, - тоді передбачалося, що виплати зовнішнього боргу урядом країни в 2011-2019 роках, на термін дії програми, будуть частково гарантовані EFSF в обмін на реалізацію плану реформ - скорочення бюджетного дефіциту, приватизацію, податкову реструктуризацію.
Сам факт обговорення "другого пакету" при тому, що ні Греція, ні ЄС раніше не заявляли про неефективність першого, говорив про те, що перший план провалено. Питання було лише в тому, як саме ЄС це визнає.
В офіційному комюніке глави ЄС ніде слів "дефолт", "неплатоспроможність" і тому подібних термінів не застосовували. Втім, текст досить красномовний - ринки відреагували на новини з Брюсселя нейтрально і навіть позитивно, оскільки Євросоюз вперше визнав проблему боргової кризи більшою, ніж проблеми окремих країн ЄС. В рамках "першого пакету" терміни погашення Грецією кредитів, виданих EFSF, продовжуються з 7,5 років до 15-30 років з пільговим періодом в 10 років.
Поточна нездатність Греції в 2011-2014 роках обслуговувати борг буде покрита додатковим фінансуванням на 109 млрд євро. З них банки, як очікується, добровільно реструктурують борг Греції на 37 млрд євро, а EFSF та інші структури, виходячи з тексту, також викуплять до 2014 року у власників грецького боргу паперів на 12,6 млрд євро. Нарешті, ЄС офіційно зняв вимогу до країн-клієнтам EFSF привести до 2013 року розмір бюджетного дефіциту до рівня нижче 3% ВВП.
Крім того, на саміті були розроблені та затверджені нові інструменти для зміцнення фінансового ринку єврозони. Було ухвалено рішення скоротити залежність діяльності фінансових структур Євросоюзу від рекомендацій зовнішніх рейтингових агентств. Для реалізації програм підтримки країн зони євро, які відчувають підвищені труднощі, була підвищена гнучкість Європейського фонду фінансової стабілізації (EFSF). Зокрема, з'явиться можливість використання EFSF для рекапіталізації банків і можливість покупки за рахунок коштів фонду облігацій на вторинному ринку.
Лідери країн єврозони ухвалили, що нові умови дії EFSF щодо Греції поширюються також на Португалію та Ірландію, які зараз отримують фінансову допомогу від Євросоюзу і МВФ. Як заявив на прес-конференції по завершенні саміту президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей, "саміт схвалив рішення, які дозволять локалізувати грецьку фінансову кризу і не дадуть їй перекинутися на інші країни". У жовтні ЄС буде обговорювати і нові схеми роботи "системи порятунку" - створення банку на базі EFSF.
Хоча приватна реструктуризація боргу Греції буде суто добровільною, на ринку практично не залишилося нікого, крім чиновників ЄС, хто не називав би ситуацію з боргами країни дефолтом. Агентство Fitch оголосило: незважаючи на позитивні оцінки підсумків саміту ЄС, "приватна реструктуризація" боргу Греції буде розглядатися ним як "вибірковий дефолт" (restricted default) з наданням зовнішнім запозиченням Греції рейтингу RD. Таким чином агентство Fitch має намір технічно закріпити те, що Євросоюз зафіксував у Брюсселі по суті, відмовившись називати своїм іменем.
Дмитро Бутрин
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас