Великобританія продовжить будівництво АЕС нового покоління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія продовжить будівництво АЕС нового покоління

Енергетика
290
Великобританія продовжить будівництво нового покоління атомних електростанцій. Про це повідомив сьогодні представник уряду Великобританії, передає радіо "Маяк".
За його словами, період невизначеності в реалізації ядерної енергетичної програми, викликаний необхідністю провести аналіз ситуації у зв'язку з аварією на японській АЕС "Фукусіма-1", завершився.
В результаті, уряд отримав від парламенту мандат на продовження створення нової мережі АЕС, коли минулого понеділка Палата громад 267 голосами проти 14 затвердила національну енергетичну концепцію. У ній підтверджується "віра" Лондона в ядерну енергетику та її майбутнє.
Також підтвердили рішення про виділення восьми майданчиків у прибережних районах країни, де можуть бути збудовані нові АЕС.
Нині у Великобританії діє 10 АЕС із загальною кількістю в 19 реакторів. Майже половина з них наближається до граничного терміну експлуатації і повинна бути виведена з виробництва.
Нагадаємо, після катастрофи на японській станції "Фукусіма-1" ряд країн замислилися над доцільністю використання ядерної енергії. Німеччина прийняла рішення відмовитися від атомної енергетики. 9 червня ц.р. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила відповідне рішення уряду. За її словами, уряд підготував 8 законів та розпоряджень, що стосуються змін у сфері енергетичної політики ФРН.
Слідом за Німеччиною, відмовитися від атомної енергетики вирішила Швейцарія. 8 червня нижня палата парламенту Швейцарії проголосувала за поступове закриття всіх АЕС у країні. Чотири швейцарські АЕС з п'ятьма ядерними реакторами будуть закриті до 2034 р.
Серед країн, які не мають наміру відмовлятися від експлуатації АЕС - Фінляндія.
Що стосується Великобританії, то в ще червні влада країни оприлюднила список із восьми місць в Англії та Уельсі, де до 2025 р. будуть збудовані АЕС нового покоління.
Тоді повідомлялося, що нові реактори побудують на території вже існуючих АЕС.
Відповідно до розроблених планів, перша з восьми нових АЕС почне працювати в 2018 р. Але тоді глава британської газової компанії Centrica Сем Лейдлоу заявив, що запуск може бути відкладений на невизначений час, щоб фахівці змогли проаналізувати всі прорахунки та врахувати досвід аварії на японській АЕС " Фукусіма-1 ".
Будівництво нових АЕС буде вести компанія Centrica спільно з французькою енергетичною компанією EDF.
Частка атомної енергетики в світі в 2010 р. становила 5,2% від загального енергобалансу. І навіть після аварії на станції "Фукусіма-1" "мирний атом" буде продовжувати відігравати досить помітну роль в підсумковому світовому енерговиробництві, вважають експерти.
Фахівці відзначають, що сучасні АЕС та реактори нового покоління практично безпечні, і якнайменше впливають на екологію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас