США і КНДР проведуть переговори про відновлення діалогу про ядерне роззброєння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і КНДР проведуть переговори про відновлення діалогу про ядерне роззброєння

Енергетика
145
США запросили високопоставленого північнокорейського дипломата в Нью-Йорк на переговори з питання відновлення шестистороннього діалогу про ядерне роззброєння КНДР. Про це сьогодні повідомила держсекретар США Гілларі Клінтон перед вильотом з острову Балі, де відбувався форум Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), передає РБК з посиланням на Associated Press.
За словами Клінтон, перший заступник міністра закордонних справ КНДР Кім Ке Гван прибуде в Нью-Йорк в кінці наступного тижня.
Держсекретар США висловила надію, що дипломат підтвердить зобов'язання КНДР, взяті на міжнародних переговорах зі згортання ядерної програми країни. При цьому Клінтон підкреслила, що США "відкриті для діалогу з Північною Кореєю, проте не збираються винагороджувати її тільки за те, що вона повернеться за стіл переговорів". "Ми не дамо їм нічого нового за ті дії, які вони вже давно погодилися зробити, і в нас немає бажання вести тривалі переговори, які не принесуть результатів", - наводить Associated Press слова держсекретаря США.
Вчора, під час виступу на регіональному форумі Асоціації країн Південно-Східної Азії, Хілларі Клінтон дала позитивну оцінку намірам Північної та Південної Кореї відновити діалог у форматі шестисторонньої комісії.
22 липня представники Північної та Південної Кореї з питань ядерного роззброєння зустрілися в кулуарах азійського форуму. Це була перша зустріч офіційних представників Пхеньяна та Сеула з цього питання за останні 2 з половиною роки.
Учасники форуму раніше закликали КНДР повернутися за стіл шестисторонніх переговорів про припинення робіт у рамках ядерної програми. Протягом останніх місяців Пхеньян давав західним країнам зрозуміти, що готовий до відновлення переговорів. Як відзначають спостерігачі, ймовірно, у зв'язку з важкою економічною ситуацією та потребою в закордонній допомозі.
Шестисторонні переговори були перервані в 2008 р., після того як Пхеньян випробував балістичну ракету далекої дії (офіційно країна заявляла, що метою запуску було виведення на навколоземну орбіту супутника зв'язку). З того часу КНДР провела другі ядерні випробування і розкрила існування в країні нового заводу зі збагачення урану, обладнаного понад 1 тис. центрифуг.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас