Країну похвалили рейтингом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країну похвалили рейтингом

Казна та Політика
725
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз за довгостроковими рейтингами дефолту емітента України в іноземній і національній валюті з поточного "стабільного" на "позитивний". Одночасно Fitch були підтверджені країнова стеля України на рівні "B", а також довгострокові і короткостроковий РДЕ на рівнях "B/В".
Як заявив директор аналітичної групи Fitch по суверенних рейтингах Чарльз Севіль, перегляд прогнозу за рейтингами говорить про те, що бюджетний дефіцит України в 2011 р., швидше за все, істотно скоротиться, чому сприяє відновлення економіки і придушення витрат. "Більш того, в липні уряд України отримав схвалення від парламенту на проведення непопулярної пенсійної реформи, що підтверджує націленість на вирішення середньострокових фіскальних завдань і здійснення, принаймні, частини реформ, обумовлених з МВФ", - зазначив він.
Дотримуються аналогічної думки й українські аналітики. "Скороченню дефіциту бюджету багато в чому сприяло зростання економіки. Проте схвалення парламентом пенсійного законодавства - важливий крок на шляху реформ, який допоможе поліпшити ситуацію в держфінансах в довгостроковій перспективі та суттєво збільшує шанси на відновлення програми МВФ", - підтверджує головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан. Втім, за її словами, на секторах економіки рішення агентства ніяк не відіб'ється, але ринок українських єврооблігацій відреагував позитивно.
"На тлі величезного спаду виробництва в Європі, наші показники дійсно заслуговують на визнання того, що в Україні ситуація покращується. Та й у порівнянні з минулими роками в країні є приріст виробництва, що і вплинуло на рейтинги", - впевнена аналітик Українського аналітичного центру Наталія Щербатюк. Мала вплив на підвищення рейтингу, на її думку, також внутрішня і зовнішня політика уряду щодо підтримки практично всіх домовленостей, досягнутих із МВФ.
На думку експерта, підвищення рейтингу країни зіграє позитивну роль для тих установ, які мають намір робити запозичення за кордоном - наші підприємства, емітенти та фінансові установи зможуть залучити дешевші гроші.
Водночас, за її запевненням, не обійдеться і без негативу. "Уряд України відразу скористається тими можливостями, які представилися у зв'язку з поліпшенням кредитного рейтингу, і ми наберемо ще боргів, які вже віддавати будуть всі рядові громадяни, а не тільки Кабмін", - заявила Наталія Щербатюк.
Втім, як відзначає аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Олександр Лозовий, незважаючи на те, що підвищення рейтингу України цілком обґрунтоване, рівень, на якому зараз перебуває країна, залишається низьким. "Враховуючи, що ми маємо непогані показники з економіки в порівнянні з іншими країнами і порівняно стабільні загальні макроекономічні показники, то умовно підвищений показник рейтингу України є цілком виправданим. Але тут важливо розуміти, що наразі кредитний суверенний рейтинг України перебуває на досить низькому рівні. Ті результати економіки, які ми зараз спостерігаємо по Україні, дозволяють підвищити кредитний рейтинг з того рівня, який у нас існує", - стверджує він.
Водночас зміна прогнозу з кредитного рейтингу зі "стабільного" на "позитивний", говорить про те, що, з великою часткою ймовірності, даний кредитний рейтинг може бути переглянутий у бік підвищення. І на негайні нові прогнози Fitch Ratings можна очікувати вже протягом найближчих шести місяців.
"Справедливий рейтинг для України стоїть на 1-2 рівня вище, ніж він є сьогодні. І на наш погляд, він стоїть в нижній межі ВВ рівня, тобто це відповідає приблизно рівню ВВ-", - продовжує Олександр Лозовий. Саме до цієї позначки, на його думку, і буде підвищений кредитний рейтинг України незабаром.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас