S&P: Україна навряд чи зіткнеться з проблемами фінансування в середньостроковому плані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Україна навряд чи зіткнеться з проблемами фінансування в середньостроковому плані

Казна та Політика
345
Україна навряд чи зіткнеться з проблемами фінансування в середньостроковому плані, сказано в звіті рейтингового агентства Standard & Poor's.
Валовий борг розширеного уряду збільшився до 31% ВВП в 2010 р. і може стабілізуватися приблизно на цьому рівні в середньостроковій перспективі в порівнянні з 23% в 2009 р. Тягар відсоткових виплат залишається помірним - менше 2% ВВП.
Обсяг боргу під гарантії держави, включаючи заборгованість Національного банку України перед МВФ, оцінюється розміром приблизно 10% ВВП в 2010 р. У 2011 р. уряд має намір випустити додаткові гарантії на суму 20 млрд гривень (таке ж збільшення, як і в 2010 р.), однак існує ризик того, що ця сума буде ще більш збільшена з метою сприяння реалізації будівельних проектів приватного сектора, пов'язаних з проведенням Чемпіонату Європи з футболу в 2012 р.
Ситуація з ліквідністю наразі дозволяє зробити висновок про те, що в 2011-2012 рр. Україні доведеться виплатити близько 7 млрд дол на обслуговування і погашення зовнішнього боргу (включаючи відсоткові виплати розміром 1,7 млрд дол.) Ми відзначаємо, що перерахування коштів МВФ в цей період в цілому складуть 11 млрд дол. Наприкінці 2010 р. Україна мала близько 7,5 млрд дол невикористаних коштів МВФ у складі валютних резервів. Проте Національний банк України може не дозволити уряду використовувати ці кошти для фінансування бюджету. Враховуючи всі обставини, ми вважаємо, що Україна навряд чи зіткнеться з проблемами фінансування в середньостроковому плані, - говориться у звіті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас