Експерт: Будівництво сховища ядерних відходів економічно вигідне для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Будівництво сховища ядерних відходів економічно вигідне для України

Енергетика
1727
Провідний науковий співробітник енергетичної та ядерної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Кошарна вважає економічно вигідним для України будівництво на її території сховища відпрацьованих ядерних відходів. Про це вона сказала на прес-конференції, передає кореспондент УНН.
"Будівництво утилізованого сховища повністю відповідає національним інтересам України... Це економічно вигідний проект в Україні", - сказала Кошарна.
Вона пояснила, що Росія, куди Україна вивозить відпрацьовані ядерні відходи для переробки, з року в рік підвищує ціни на ці послуги. "Згідно з останніми свідченнями, вони запросили таку ціну, яка перевищує середньоєвропейську. Тобто півтори тисячі доларів за кілограм важкого металу. В середньому Україна повинна вивезти до 100 тонн, тому порахуйте самі, скільки це коштує", - зазначила науковий співробітник.
Кошарна наголосила, що за наявності такого сховища відпрацьованих відходів в Україні переробка 1 кг важкого металу обійдеться в 1 тис. 800 грн.
Також вона додала, що країни, які експлуатують радянські реактори, вже відмовилися від практики вивезення відпрацьованого радіоактивного палива до Російської Федерації та створюють на своїх територіях такі сховища.
За словами Кошарної, відпрацьоване паливо - це не радіоактивні відходи, а цінна енергетична сировина.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас