Навіть Сорос дивується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіть Сорос дивується

Казна та Політика
3942
З середини червня керівники $ 25,5-мільярдним фондом Джорджа Сороса Quantum Endowment Fund тримають 75% в кеші, очікуючи на більш прийнятні можливості для інвестицій, за даними джерел Bloomberg. Місяць тому керівник фондом Кіт Андерсон дав розпорядження портфельним менеджерам відійти від торгів після того, як з початку року фонд втратив більше 6%.
Відійти від активної торгівлі вирішили і в Moore Capital Management (активи - 15 млрд доларів). Керівник і засновник цього хедж-фонду Луї Бекон вважав за краще урізати ризики флагманського фонду Moore Global після втрати 6% з початку року до 30 червня. За даними джерел агентства, всі збитки припали на травень і червень.
Поряд з фондом Сороса і Moore Capital Management, багато хедж-фондів скоротили інвестиції в акції, облігації та валюту через невизначену глобальну картину - від боргової кризи Європи до китайської боротьби з інфляцією і дебатів зі стелі держборгу США. Приблизно 18% розподіляють активи, включаючи хедж-фонди, воліють готівка - це максимально високий показник за рік, враховуючи, що в травні він становив лише 6%, за даними Bank of America.
Навіть Джордж Сорос, який заробив 1 млрд доларів на ставці проти британського фунта, здивований: "Я вважаю нинішню ситуацію набагато більш незрозумілою і набагато менш передбачуваною, ніж на початку фінансової кризи. Ринки нестабільні. Немає ні негайного колапсу, ні негайного вирішення" , - заявив раніше Сорос.
"Повне відновлення - лише після реструктуризації"
Коли рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг суверенного боргу Ірландії до сміттєвого статусу в середині липня через тиждень після аналогічного рішення з Португалії, це не стало сюрпризом для Сандора Стеверінка з Delta Lloyd Asset Management. Найбільш ефективний керівник облігаційними фондами в Європі за останні десять років, Стеверінк прогнозував зниження обох рейтингів. Тепер він вважає, що скоро можна буде купувати такі папери, пише Bloomberg BusinessWeek.
"Ми дізналися від ринків, що розвиваються, що можна отримати повне відновлення лише після належної реструктуризації, - говорить виданню Стеверінк, керівник фондом нідерландського страховика Delta Lloyd. - Ми вважаємо, що це необхідно для Греції і, врешті-решт, ймовірно, і для Ірландії, і для Португалії".
З двох останніх країн для інвестицій краща Ірландія, вважає фінансист: її боргове навантаження було пов'язане з банками, а не зі структурними проблемами, такими, як величезні державні запозичення і повільне зростання економіки. Крім того, як вважає Стеверінк, в Ірландії високий експортний потенціал, який міг би сприяти виходу з кризи.
У Delta Lloyd Asset Management вважають, що перед покупкою будь-яких португальських боргових зобов'язань необхідно почекати принаймні два місяці: багато інвесторів зараз не можуть дозволити собі тримати в портфелі папери зі сміттєвим статусом і будуть змушені продавати їх, що буде підштовхувати ціни вниз.
Прибутковість з фонду облігацій під управлінням Delta Lloyd становила в середньому 5,8% на рік, починаючи з 2001 року, - це найкращий результат за цей період для номінованих у євро фондів держоблігацій в Європі з активами від 500 млн євро, за даними Morningstar.
Тим часом, інші керівники ставлять на подальше падіння. Наприклад, керівник Groveland Capital Нік Свенсон з березня 2010 року робить ставку на суверенні дефолти в "периферійних" країнах Європи. Його $10-мільйонний фонд купує кредитно-дефолтні свопи (CDS) за іспанськими та італійськими державними облігаціями.
CDS надають свого роду "страховку" інвесторам у разі неплатоспроможності позичальника. Навіть за відсутності дефолту їх ціни ростуть, коли якість пов'язаних з ними боргових зобов'язань падає.
CDS на іспанські та італійські держоблігації можуть мати потенціал для отримання прибутку, вважає Свенсон, оскільки вони недооцінені. "Люди думають, що вони не схильні до ризику дефолта. Ціни за всіма негрецькими бондами занадто оптимістичні", - вважає експерт.
Керівник фондом держоблігацій в Natixis Asset Management Олів'є де Лярузьер ставить проти середньострокових іспанських держбондів. Ринок дивиться на Іспанію занадто позитивно, "якщо ви будете враховувати, які системні ризики є в цій країні", говорить де Лярузьер: "Інституційним інвесторам буде набагато важче розбиратися з іспанською кризою", - попереджає він.
Погані країни можуть наробити поганих корпоративних боргів
Деякі хедж-фонди не ставлять однозначно на падіння суверенних боргів, цілячись на потенційні негативні наслідки на ринку корпоративного боргу і для банків. Такі хедж-фонди роблять інвестиції, які окупляться, якщо такі закредитовані країни, як Португалія, Іспанія та Італія уріжуть витрати, уповільнять зростання і скоротять деякі статті витрат споживачів.
"Наша теза: погані країни можуть наробити поганих корпоративних боргів. Якщо ви створите перепони для споживчих витрат, ви побачите, що, наприклад, телефонних дзвінків стане напрочуд менше", - міркує Саймон Фінч з хедж-фонду CQS UK, керівник активами на 11 млрд доларів. Фінч торгує борговими зобов'язаннями компаній-операторів мобільного зв'язку, які, на його думку, можуть постраждати.
Поки ж корпоративні борги з низькими рейтингами виглядають як програшна ставка, оскільки зростаюча прибутковість держоблігацій "інфікована" активи, які всього лише 18 місяців тому давали своїм інвесторам прибутковість більше 75%.
У поточному місяці спекулятивні бонди втрачають 1,1% після втрат 1,6% в червні, передає Bloomberg з посиланням на дані Bank of America Merrill Lynch. Інвестори надають перевагу німецьким держпаперам, сировинним товарам і компаніям з високими інвестиційними рейтингами.
Наталя Іщенко
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас