Обама може піти на невелике підвищення ліміту боргу, давши час переговірникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама може піти на невелике підвищення ліміту боргу, давши час переговірникам

Казна та Політика
571
Президент США Барак Обама може погодитися на невелике підвищення ліміту держборгу США, давши час республіканцям і демократам домовитися про масштабну операцію зі скорочення дефіциту бюджету США, пише The Wall Street Journal.
Обама, як відомо, виступає за максимально амбітну програму скорочень, він сам запропонував раніше план на $4 трлн, який не отримав, проте, підтримки республіканців.
Цього тижня група сенаторів висунула новий проект скорочення дефіциту - на $3,7 трлн за 10 років. План з порога не був відкинутий республіканцями і отримав підтримку Обами, що дало надію на компроміс. Водночас і республіканці, і демократи кажуть, що часу, щоб узгодити до 2 серпня настільки амбітну програму, можливо, вже не залишилося.
Прес-секретар Білого дому Джей Карні сказав, що якщо сторони принципово домовляться про щось значне, Білий дім підтримає ці зусилля, погодившись на продовження переговорів на "кілька днів" для узгодження всіх деталей.
"На нашу думку, короткострокова відстрочка - без угоди щодо спільної угоди - неприйнятна", - сказав він.
Раніше Обама категорично відкидав можливість разових підвищень ліміту держборгу без принципової домовленості республіканців і демократів стосовно бюджетної політики, наполягаючи, таким чином, на рішенні, яке дозволило б США нормально фінансувати бюджет весь строк до виборах 2012 р.
Газета відзначає, що зараз у Вашингтоні обговорюється декілька компромісних схем, і у всіх у них є противники. Зустрічі, які президент провів у середу окремо з лідерами республіканців і демократів, поки не призвели до прогресу на переговорах. Таким чином, поки не зрозуміло, яка конкретно схема могла б стати основною для компромісу і дати можливість Обамі погодитися на тимчасове продовження переговорів після 2 серпня.
Група з шести сенаторів розробила план зі зниження дефіциту бюджету США на $3,7 трлн, який передбачає негайне урізання бюджетних витрат на $500 млрд. Передбачається реформування системи медичного страхування з метою скорочення в майбутньому бюджетних видатків за цією статтею, внесення змін до податкового кодекс з метою скасування ряду пільг (за рахунок цих заходів передбачається отримати доходи на $1 трлн) і стабілізації рівня держборгу США до 2014 року.
Лідерами Сенату розглядається також запасний варіант, який дав би президенту можливість самостійно підвищувати ліміт держборгу в обмін на скорочення бюджетних витрат на $1,5 трлн. Одночасно буде створена комісія Конгресу для розробки до кінця року нових пропозицій щодо зниження бюджетного дефіциту.
За опитуванням Wall Street Journal/NBC News poll, 38% американців зараз підтримують підвищення ліміту держборгу, 31% виступають проти такого рішення. Місяць тому розклад сил був протилежним: 39% "проти" і 28% "за" підвищення.
Наразі ліміт розміру держборгу США встановлено на рівні $14,3 трлн, і він буде вичерпаний до 2 серпня, коли всі можливості фінансування бюджету США вичерпаються.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас