Присяжнюк побачив багато зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк побачив багато зерна

Аграрний ринок
407
"Враховуючи фактичні результати першої частини жнив, є підстави очікувати, що валовий збір зернових буде не менше 47 млн. т. Експортний потенціал зерна може бути підвищений до 23 млн. т", - сказав міністр Микола Присяжнюк. Нагадаємо, станом на кінець минулого тижня за офіційними даними аграрії намолотили близько 16 млн. т зерна.
Аналітики в принципі згодні з тим, що урожай може бути вищим за попередній прогноз, але поки що ніхто з них його не переглядав. "Міністр не здивував. 1 серпня ми збиралися переглядати прогноз, але поки що незрозуміло, як точно позначилися погодні умови на ранніх зернових", - говорить аналітик зернового ринку компанії "Украгроконсалтинг" Єлизавета Малишко. Поки очікування її компанії залишаються незмінними: валовий збір на рівні 44,5-45 млн. т і експорт на рівні 20-21 млн. т. Цей прогноз більший за результати минулого сезону в першу чергу за рахунок такої культури, як кукурудза. Її, на думку пані Малишко, цього сезону зберуть близько 14 млн. т проти 12 млн. т торішніх показників.
В ІК "Драгон Капітал" поки не побачили приводу для зайвого оптимізму з приводу врожаю. "Ми об'їжджали поля Київської області і побачили зогнилу продукцію. Це дещо утримало нас від підвищення прогнозів", - говорить аналітик Тамара Левченко. Вона оперує поки показниками врожайності. "Вони цього сезону на 15% вищі за торішні. Це виводить нас на урожай 45 млн. т проти торішніх показників 39 млн. т. Поки не бачу приводу говорити про збір 47 млн. т", - вважає аналітик. При цьому пані Левченко вважає, що, виходячи з посівної площі, варто очікувати на 17 і більше млн. т кукурудзи і понад 11 млн. т її експорту. Пшениці -19,8 млн. т, 6,5 млн. т - експорт. Ячменю за прогнозами аналітика зберемо 8,3 млн. т, з цього обсягу вивеземо не більше 2,5 млн. т.
Фермери та окремі зернотрейдери вважають, що врожай 2011 р. не перевищить у тоннажі 40-42 млн. т. Це на 7-5 млн. т менше за очікування аграрного міністерства. А кому вірити, якщо не виробнику і експортерові? "Думаю, що цього сезону виробництво ячменю становитиме 8 млн. т, кукурудзи - 15, пшениці - 18,5-19 млн. т. Сукупно урожай зернових в цьому випадку не перевищить 42 млн. т - нехай не вважатимуть в Кабміні мою позицію за провокацію", - повідомив глава однієї транснаціональної компанії, яка займається експортом зерна. За його словами, поставки зерна за кордон з ячменю не перевищать 3 млн. т, кукурудзи - 7-8 млн. т, пшениці - 10 млн. т.
Це виводить нас на цифру 20-21 млн. т, але ніяк не 23, як очікують в міністерстві. У сезоні 2010-2011 рр. ми експортували лише 13 млн. т зерна, що відкочує нас за обсягом відвантажень в докризовий час. Потенціал перевалочних потужностей України дозволяє зараз за маркетинговий рік експортувати безболісно 24 млн. т зерна. Приблизно такий обсяг (24,7 млн. т) ми змогли переправити за кордон в найбільш врожайний рік за останнє десятиліття - у 2008-2009 рр. Тоді відвантаження зерна становили близько 2 млн. т зерна щомісяця. У липні цього року, за даними самого пана Присяжнюка, експорт зернових склав 240 тис. т, що складає приблизно більше 10% вдалого в плані експорту року. Так що поки динаміка поставок не говорить про те, що ми досягнемо бажаного рівня експорту з року.
Більш високий врожай цього року в порівнянні з минулим допоможе виробникам зерна компенсувати низькі закупівельні ціни, з яких стартував нинішній маркетинговий рік. "Зараз відвантажувальні ціни на пшеницю третього класу EXW становлять $ 207/т, що дозволяє спрогнозувати середньорічну вартість зерна в Україні на рівні $180-190/т", - говорить Тамара Левченко. Враховуючи ціновий тренд минулого сезону, середньорічна вартість пшениці третього класу становила $237,5. Можливо, тепер аграрії зможуть перекрити більш низькі ціни на зерно цього року великими обсягами продажів.
За найоптимістичнішого сценарію - варіанті Мінагропроду, село заробить на продажу зерна цього року приблизно 72 млрд. грн., з яких понад 30 млрд. грн. - на зовнішніх ринках. Якщо вірити самим виробникам і експортерам, сумарна виручка селян не перевищить 64 млрд. грн., а експорт принесе не більше 24 млрд. грн. Водночас вартість осінньої посівної і наступної за нею весняної перевищить 60 млрд. грн. Виходить, що як заохочення-прибуток село виграє на нинішньому врожаї не більше 4 млрд. грн. Природно, ця картина від господарства до господарства буде різнитися, але з урахуванням кредитних зобов'язань вигода аграрної справи не так вже й велика цього сезону. Це вплине на плани сільгоспвиробників з посівів у майбутньому в бік скорочення, а також змусить село сіяти більше тих культур, які приносять реальні гроші - кукурудзу і ячмінь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас