Микола Азаров втомився брати в борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Азаров втомився брати в борг

Казна та Політика
966
Вчорашнє засідання Кабінету міністрів вперше за останній місяць проходило під головуванням Миколи Азарова. Повернувшись з відпустки, прем'єр не став критикувати роботу міністрів, а, навпаки, поділився з урядом своїми побоюваннями щодо можливості повторення фінансової кризи.
"Ситуація на світових ринках диктує підвищені вимоги до нашого економічного аналізу та прогнозування - вона непроста і навіть тривожна, - сказав Микола Азаров і після багатозначної паузи продовжив: - Обидва світових емісійних центри - США і Європейський союз - стоять на порозі рішень, які можуть мати драматичні наслідки для світової економіки".
Прем'єр нагадав, що США збільшують національний борг до рівня, що перевищує валовий національний продукт, а ЄС розглядає варіанти "безпрецедентної грошової допомоги окремим країнам, які в будь-якому випадку змінять показники розвитку європейського ринку". "Провідні економічні експерти попереджають про можливість того, що світова економіка "звалиться" в нову кризу. Ми не маємо права нехтувати такими серйозними попередженнями, як це робили наші попередники. Тому країну потрібно готувати до будь-яких сценаріїв", - попередив Азаров. У зв'язку з цим він закликав уряд діяти "виважено, обережно, максимально орієнтуватися на власні сили і пошук внутрішніх ресурсів".
"Потрібно гранично обмежити зовнішні запозичення або зовсім відмовитися від них і вкрай обережно ставитися до надання державних гарантій, - пояснив глава Кабміну. - Хочу, щоб усі зрозуміли: країна вийшла на хороший робочий ритм. Це величезна цінність для нас, для людей, які хочуть стабільно працювати, отримувати пристойну зарплату, відчувати себе захищеними, впевнено планувати життя своєї родини. Тому не йти в ногу з країною ми нікому не можемо дозволити".
Експерти визнали слова прем'єр-міністра дещо емоційними. "Заява Миколи Азарова на перший погляд виглядає недостатньо підкріпленою, але важливе розуміння того, що Україна - економіка, що розвивається, і запозичувати на світових ринках небезпечно", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, щоб уникнути різкого зростання державного боргу, уряду необхідно скоротити дефіцит держбюджету вже наступного року, а цього року утримати його в заявлених рамках - 3,5% від ВВП. "Внутрішній і зовнішній державний борг в Україні становить 40% від ВВП, це досить критичне значення, але воно набагато менше, ніж у деяких проблемних країн Євросоюзу. Разом з тим нестабільність на світових ринках відразу відіб'ється на Україні - 50% ВВП ми отримуємо за рахунок експорту", - додав Устенко.
Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин зауважив, що саме прем'єр Микола Азаров "найширше почав застосовувати практику запозичення на зовнішніх ринках". "Зовнішні запозичення істотно дешевші, але схильні до валютних ризиків. Ініціатива Миколи Азарова швидше за все сподобається Міжнародному валютному фонду, в якому завжди позитивно ставилися до країн зі збалансованим держбюджетом і досить низькими борговими навантаженнями", - сказав експерт.
Прогноз Миколи Азарова справив на членів уряду належне враження. Вчора міністри особливо неохоче голосували за виділення грошей на фінансування програм Кабміну. Зокрема, за інформацією Комерсант-Україна, на закритій частині засідання було вирішено відкласти на невизначений термін схвалення державної програми будівництва корабля класу "корвет", що вимагає фінансування на суму 16,2 млрд грн. "Рішення не схвалено", - кинув на ходу кореспонденту глава Міноборони Михайло Єжель.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас