Нацбанк задивляється на чужих "дочок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк задивляється на чужих "дочок"

Казна та Політика
942
Національний банк отримав можливість у ручному режимі контролювати відкриття українськими кредитними установами іноземних "дочок", філій та представництв. Їх створення буде заборонене в країнах, банківський нагляд яких не відповідає принципам Базельського комітету. Проте чіткого списку таких держав не існує, тому експерти попереджають про можливість схвалення регулятором суб'єктивних рішень. Вчора в газеті "Урядовий кур'єр" був оприлюднений закон № 3394-VI "Про внесення змін до деяких законів про нагляд на консолідованій основі", який набуде чинності через півроку - 20 січня 2012 року.
З цього моменту Нацбанк отримає право вимагати від українських кредитних установ скорочення участі в капіталі дочірнього банку, закриття "дочки" або філії, створених в іншій країні. Це буде можливо, якщо регулятор не отримає інформації, необхідної для нагляду на консолідованій основі, або якщо контроль наглядових органів цієї країни за дочірніми структурами українських банків не відповідає основним принципам ефективності банківського нагляду Базельського комітету. На цій же підставі НБУ зможе відмовляти банкам у відкритті закордонних "дочок", філій та представництв. Близько 25 базельських принципів використовуються країнами як стандарти регулювання та нагляду в питаннях достатності капіталу, управління ризиками, кредитування пов'язаних осіб та іншого.
Цікаво, що офіційного списку країн, які ігнорують принципи Базельського комітету, немає. "Існує ступінь відповідності країн цим принципам, але не всі відповідають їм на 100%. Тому ще потрібно буде довести, що конкретна країна не дотримується їх, - розповіло джерело в Національному банку. - Ця норма передбачена здебільшого для того, щоб українські банки не виходили в офшорні країни, а також на Сейшельські острови, в Папуа-Нову Гвінею".
Реалізація цієї норми дозволить регулятору в ручному режимі визначати зони присутності українських кредитних установ у світі. "У цій нормі є логіка, тому що Нацбанк хоче захистити кредиторів, адже будь-яка втрата банком активів негативно відіб'ється на його можливості виконувати свої зобов'язання. Але питання в тому, як визначати, наскільки вихід відповідає базельским принципам. У цьому буде елемент суб'єктивності", - зазначив економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Багато країн, цікавих для присутності українських банків, частково не визнають базельські принципи. "Такого списку немає, оскільки багато країн дотримуються принципів Базеля вибірково. США вибірково відповідає їм, оскільки у них дуже багато дрібних банків. Як не парадоксально, Швейцарія, яка розробила Базель, ігнорує частину рекомендацій. Існують питання щодо Китаю та інших країн", - повідомив головний фінансовий аналітик РА "Експерт-рейтинг" Віталій Шапран.
Поки кредитні установи не дуже активно відкривають представництва за кордоном, у зв'язку з кризою деякі банки навіть закривають їх. А, наприклад, ПриватБанк, який відкрив зовнішні дочірні банки та представництва, напередодні заявив про завершення підготовки створення відділень в Німеччині. Тому експерти радять НБУ створити офіційний список країн, з якими можна працювати. "За логікою, Нацбанк повинен створити список країн, де українським банкам не можна бути присутнім, - розповів Ваврищук. - З країнами, які цікаві Україні для співробітництва, але банківський нагляд яких не відповідає принципам Базеля, доведеться працювати через місцеві кредитні установи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас