Чи буде восени друга хвиля кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи буде восени друга хвиля кризи

Казна та Політика
7666
Днями президент Барак Обама виступив із сенсаційною заявою. Він сказав, що в серпні США може не вистачити грошей на виплати пенсій.
Чи буде восени друга хвиля кризи?
Якщо це станеться, то Америка фактично оголосить дефолт. Рейтингові агентства одразу кинулися переглядати рейтинг американської економіки. З іншого боку, Греція, Португалія та Італія тягнуть європейську економіку на дно. Чи варто боятися другої, ще більш серйозної хвилі кризи? Чим можливий дефолт США загрожує українцям? І в чому тримати заощадження на випадок фінансового апокаліпсису? Відповіді на ці питання ми шукали разом з фінансовими експертами.
В американських проблемах винні китайці
Для тих, хто ще не сильно розібрався в тому, що ж відбувається в США, проведемо невеликий лікнеп. В Америці граничний держборг встановлюється конгресом, і в серпні він досягне встановленої раніше межі в 14,3 трлн доларів. Вперше американський конгрес визначив межу держборгу в 1917 році. Відтоді вона постійно підвищувалася (тільки з початку 2000-х років - в 10 разів). Тобто до недавнього моменту це питання було чисто технічним. Тому щомісяця США розміщують на світових ринку свої держоблігації на суму 125 млрд доларів. Щоб і далі продовжувати життя в борг, як це роблять більшість розвинених країн, Барак Обама звернувся до конгресу з проханням підвищити ліміт держборгу до рівня 16 трлн доларів. У цьому випадку уряд зможе і далі розміщувати держоблігації без проблем. І в тому, що американці живуть в борг, винні в тому числі китайці.
- США - як приватний сектор, так і держава - багато споживають і насилу знижують витрати, - каже професор Російської економічної школи Наталя Волчкова. - Але є ще й загальна проблема під назвою "світовий дисбаланс". США - лише один з учасників глобального ринку. Частина проблеми все ж пов'язана з іншим не менш важливим учасником - Китаєм та його політикою фіксованого курсу юаня, який штучно тримається дешевим. Це дозволяє Китаю розвиватися за рахунок експансії на закордонні ринки. Їхні товари на світовому ринку залишаються дешевими і користуються попитом. Після їх продажу в країну надходить велика кількість доларів. За логікою речей це повинно призводити до зміцнення юаня. Але, щоб цього не допустити, Народний банк Китаю скуповує валюту і складає їх у свій резерв. Щоб ці гроші не лежали мертвим вантажем, Китай на них купує найнадійніші в світі цінні папери - держоблігації США. Виходить, що Америка, продавши Китаю облігації, бере гроші в борг. Так трильйони і накопичилися. У нас закрита фінансова система: якщо десь є мінус, то обов'язково десь має бути плюс. У Китаю дуже великий профіцит (тобто вони заробляють більше, ніж витрачають), тому в інших країнах виникає істотний дефіцит грошей.
Долар в руках Обами
Українські аналітики вважають, що паніка навколо можливого дефолту США не більш ніж ігри спекулянтів, яким вигідно розгойдувати валютний ринок, заробляючи то на зростанні американської валюти, то на її зниженні. Тим більше що в Барака Обами є можливість підняти граничний розмір держборгу самостійно. Але це крайні заходи.
Американський сенат цього тижня повинен розпочати обговорення резервного плану щодо запобігання дефолту США. План, що влаштовує обидві партії - і демократів і республіканців, буде ґрунтуватися на пропозиції підвищити верхню межу держборгу без підтримки республіканців.
А Міжнародне рейтингове агентство Moody's вважає, що США необхідно ліквідувати законодавчо закріплену межу держборгу, що створює зайву невизначеність серед власників державних боргових цінних паперів. І тоді зникнуть проблеми, пов'язані з можливим пониженням кредитного рейтингу країни, який зараз перебуває на найвищому рівні ААА.
Ризики дефолту в США залишаються одними з найнижчих в світі. За даними різних джерел, він коливається в межах 4-5%. А на початку цього тижня був опублікований рейтинг імовірності дефолту інших країн на підставі так званих кредитно-дефолтних свопів.
Іншими словами, виходить, як у приказці: поки товстий схудне, худий - помре. Тобто перед тим як збанкрутують США, колапс наздожене безліч європейських країн і в першу чергу Україну. Хоча тут потрібно відзначити позитивну динаміку: за рік ймовірність дефолту в нашій країні знизилася на 4%.
Україні варто боятися Європи
Експерти кажуть, що на українську економіку більше впливають процеси, що відбуваються в Європі, ніж чутки навколо заокеанських проблем "зеленого". Проблеми з боргами в Італії та Греції можуть істотно підірвати вітчизняний експорт. Тим більше що, за чутками, днями в Римі відбулися переговори між главами приватних європейських банків, що мають у своїх активах значну частку держоблігацій Греції, і керівництвом Єврокомісії. Зустріч була присвячена визначенню переліку цінних паперів, по яких може бути проведений дефолт, а також розміру компенсаційних виплат за ними. У разі оголошення грецького дефолту українська економіка може загальмувати.
- Експорт товарів з країни в ЄС може скоротитися на 2-3%, - вважає експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк. - Суттєво можуть постраждати на тлі даної ситуації деякі сектори економіки України. Так, виробництво у хімічній промисловості протягом наступних трьох кварталів може знизитися на 5,4%, в сільському господарстві - на 6,4%, у легкій промисловості - на 11%. Інвестування у фінансову сферу може скоротитися на 8-10%. Крім того, посилення боргової кризи негативно вплине на ті галузі економіки країни, які орієнтовані на технологічний імпорт з ЄС: автомобілебудування, енергетику, металургію, інфраструктуру. У зоні ризику перебуває банківська система, оскільки понад 35% банків, що працюють в країні, - це банки з ЄС. Різке зниження вартості євро може істотно скоротити ЗВР НБУ, тому що частка євровалюти в них становить близько 10-12%.
Рейтинг імовірності дефолту
Швеція 3,05%
Фінляндія 4,22%
Нідерланди 4,45%
Австралія 5,50%
Німеччина 5,53%
Франція 10,16%
Італія 24,65%
Іспанія 27,42%
Україна 29,55%
У чому тримати заощадження
Експерти не прогнозують серйозних коливань гривні по відношенню до долара до осені.
- Обвалу долара в Україні у зв'язку з можливим дефолтом США не буде, - запевнив нас керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Більше того, він може подорожчати на декілька копійок.
За його словами, практично всі угоди з української імпорту та експорту полягають саме в доларах США. Крім того, практично всі інвестиції в Україну здійснюються саме в доларах.
Навіть в Нацбанку морально готують українців до того, що долар може трохи подорожчати. Там опублікували результати опитування підприємців, згідно з яким обмінний курс гривні до долара через 12 місяців буде становити близько 8,3 гривні за долар.
"Очікування щодо курсової стабільності в наступні 12 місяців послабилися: на незмінність курсу гривні до долара очікують 46,7% респондентів проти 52% у попередньому кварталі, - говориться в звіті. - Зміцнилися очікування щодо здешевлення гривні до долара і євро".
Як бачите, серед експертів і бізнесменів переважають песимістичні настрої щодо майбутнього гривні.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас