Експерт: Зоні євро загрожує розпад, час орієнтуватися на Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зоні євро загрожує розпад, час орієнтуватися на Китай

Казна та Політика
909
Технічний дефолт боргових зобов'язань США, швидше за все, буде попереджено, а ось на зону євро може очікувати розпад найближчими роками. Так прокоментував УНІАН поточну ситуацію на світових ринках завідувач відділом Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів України Сергій Кульпинський.
"Америку підтримає статус долара як резервної валюти, а також Народний банк Китаю, який і продовжить купувати борги країни в свої резерви з метою підтримки свого найбільшого ринку збуту", - зазначив він.
Водночас, за словами експерта, відмінність США від єврозони полягає в різному ступені мобільності робочої сили, що й впливало на динаміку продуктивності в обох країнах - в США, на відміну від зони країн євро, вона підвищувалася. Крім того, за словами Кульпинського, в єврозоні не було розроблено механізму порятунку одних країн від дефолту їх сусідами по єврозоні, і тому вже більше року не було вжито конкретних заходів з порятунку Греції та Ірландії, до яких тепер, за словами експерта, "додався шум з приводу Італії".
У свою чергу, США, за словами Кульпинського, ввели відносно ефективні фіскальні заходи, що передбачають зниження витрат і підвищення податків у пропорції приблизно 85% до 15%. При цьому експерт відзначив, що такі заходи неможливо здійснити для всієї єврозони.
В цілому, відзначає Кульпинський, нинішні побоювання щодо дефолту, як США, так і єврозони, "спекулятивні, але не безпідставні щодо єврозони". В будь-якому разі, за словами експерта, в найближчий рік ринки акцій будуть тільки стагнувати, а інвестиції будуть йти переважно з країн Азії.
Для України настав час пошуку інвестицій з нових ринків Азії і в першу чергу з Китаю, але це буде не банківський сектор і не ринок акцій, відзначив експерт.
"Для інвестицій з єврозони і країн США час для України завершився ще в 2008 році, і цікавою для інвесторів наша країна може стати тільки після скасування мораторію на продаж землі", - додав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас