План порятунку Греції може включати податок на банки єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План порятунку Греції може включати податок на банки єврозони

Казна та Політика
288
Новий план надання фінансової допомоги Греції для запобігання її можливого дефолту, першого за всю історію єврозони, може включати як один з центральних пунктів введення спеціального податку на діяльність банків регіону, пише газета Financial Times з посиланням на неназваних офіційних осіб, що беруть участь в переговорах.
Цей захід, як очікується, може допомогти залучити близько 30 млрд євро в найближчі три роки, що в цілому задовольнить представників ФРН і Нідерландів, які наполягають на обов'язковій участі приватних кредиторів в порятунку Греції. Обсяг обговорюваного пакету фінансової допомоги становить близько 115 млрд євро.
Крім того, такий захід, ймовірно, допоможе уникнути надання грецьким держоблігаціям дефолтних рейтингів. Раніше міжнародні рейтингові агентства неодноразово попереджали, що навіть добровільна участь приватних кредиторів у наданні Греції фінансової допомоги, у тому числі у вигляді реінвестування одержуваних при погашенні облігацій країни коштів в її нові боргові зобов'язання (так званий rollover), означатиме дефолт з облігацій Греції.
Це в свою чергу буде означати, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) не буде брати як заставу боргові папери, що потенційно загрожує припиненням фінансування грецької банківської системи за рахунок кредитів ЄЦБ.
Банківські асоціації Франції, Німеччини та Великобританії вже заявили, що такий варіант вирішення фінансових проблем Греції, як введення нового податку на банки, був би помилковим.
"Це покладе величезний тягар на сектор, який є лише в малому ступені кредитором Греції, - заявив керівний директор Німецької банківської асоціації Міхаель Кеммеріх. - Якщо політики задумалися про введення податку для виходу з боргової кризи, його повинні платити всі громадяни єврозони".
Крім усього іншого, відзначають критики проекту, введення спеціального податку подається непрацездатним рішенням, оскільки воно вимагало б внесення змін до податкового законодавства всіх країн-учасниць єврозони, при тому що практично неможливо обкласти податком тільки ті банки, які є власниками грецьких держоблігацій.
Джерела Financial Times повідомляють, що власникам облігацій може бути запропоновано на вибір кілька варіантів участі в наданні допомоги Греції, серед яких і профінансована за рахунок коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) програма викупу облігацій, і підтримуване Німеччиною пропозицію про обмін боргових зобов'язань на папери з великим періодом обертання, і французький варіант, що передбачає rollover.
При цьому, за даними Financial Times, проект цього списку можливих вирішень "грецької проблеми" вказує, що тільки викуп держоблігацій урядами або введення спеціального податку "швидше за все" не будуть розцінені як дефолт, тоді коли і німецький, і французький варіанти стануть приводом для оголошення "часткового дефолту" за грецькими облігаціями.
Міжнародний валютний фонд, що оприлюднив напередодні черговий огляд економіки єврозони, закликав до якнайшвидшого знаходження шляхів виходу з регіонального боргової кризи, оскільки невизначеність, що зберігається в цьому питанні все більше загрожує всій світовій економіці.
Як повідомлялося раніше, 21 липня в Брюсселі відбудеться зустріч глав держав і урядів країн єврозони, присвячена подальшому фінансуванню Греції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас