Сльози пального — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сльози пального

Енергетика
938
Вчора в Міненерго заявили, що експертно-аналітична група при Кабінеті міністрів рекомендувала власникам АЗС знизити граничні ціни на бензин Аі-95 з 9,9 до 9,85 грн за літр, а на дизпаливо - з 9,5 до 9, 4 грн за літр. "Ми хочемо, щоб люди бачили тенденцію до зниження вартості нафтопродуктів у зв'язку з падінням цін на нафту на світових ринках", - наводяться в заяві Міненерго слова міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка.
Міненерго рекомендує учасникам ринку знизити ціни до 22 липня. "Зараз ситуація на ринку прогнозована і стабільна, наявні в Україні запаси палива дозволяють повністю забезпечити попит на бензини усіх марок і дизпаливо в короткостроковій і довгостроковій перспективах", - говориться в заяві міністерства.
Голова правління ПАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко вчора заявив, що поки однозначно говорити про зниження світових котирувань нафти не можна: "Дійсно, ціни начебто впали, але потім знову стали рости". Вчора агентство Bloomberg повідомило, що нафта марки WTI на торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) подорожчала на $2,07, до $98,32 за барель.
У прес-службі ВАТ "Галичина" заявили, що якщо зараз знизити ціни до вказаного Кабміном рівня, то у зв'язку з нестабільною обстановкою на світових ринках це може призвести до збитків нафтових компаній. "Все буде залежати буквально від того, в який день відбулися контрактації пальним", - зазначають на підприємстві. У прес-службі російського ВАТ "Лукойл" побоюються, що за зниженням рівня рекомендованих цін можуть послідувати перевірки Антимонопольного комітету (АМКУ). "Тоді може повторитися російський сценарій цього року, коли паливо зникло з заправок", - відзначають в АМКУ.
Нагадаємо, в березні Антимонопольний комітет за результатами перевірки визнав, що власники мереж WOG, "Oкко" і Shell необґрунтовано і одночасно підняли відпускні ціни на своїх АЗС і тому повинні бути оштрафовані на загальну суму 150 млн грн. Компанії були змушені заплатити штраф.
Директор консалтингової компанії "А95" Сергій Куюн відзначає, що зараз більшість нафтотрейдерів не витримують навіть попередніх цін, призначених експертно-аналітичною групою. Так, за даними компанії "А95", середня ціна бензину марки Аі-95 в Україні становить 10,27 грн, Аі-92 - 9,95 грн, А-76 - 9,94 грн, дизпалива - 9,73 грн за літр. Куюн нагадав, що російська федеральна антимонопольна служба висунула претензії міненерго країни у зв'язку з тим, що введення цінового коридору послужило причиною нафтової кризи в Росії. "Про неадекватність цих рекомендованих цін говорить те, що "Нафтогаз" в червні продавав Аі-95 на аукціонах по 10,50 грн, коли міністр вимагав, щоб ціна була не вище 10 грн за літр", - сказав Куюн.
Начальник інвестиційного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що виконують цінові рекомендації експертно-аналітичної групи лише власники нафтопереробних заводів. "Українські переробники дійсно дотримуються цих цін - у зв'язку з тим, що вони мають стабільний бізнес в Україні та, на відміну від імпортерів, не використовують схеми роботи через фірми-одноденки, які можна в будь-який момент закрити і піти від штрафу", - говорить Шеїн.
Сергій Куюн відзначає, що на зниження цін найближчим часом чекати не доводиться. "Ціна експертно-аналітичної групи за великим рахунком лише рекомендована", - підкреслив він. З ним згоден і член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима, який стверджує, що більшу частину ринку сьогодні контролюють імпортери, вплинути на яких уряд не в змозі. "Продаж палива на свої ж автозаправні станції імпортери здійснюють за заздалегідь завищеними цінами, і тому до них АМКУ не може висувати претензії. А робити це по відношенню до оптовиків марно - імпорт щомісяця здійснюється через нову фірму, яка, знявши гроші з рахунків, швидко закривається", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас