Україна відклала прийняття рішення про розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відклала прийняття рішення про розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse

Енергетика
239
Україна відклала ухвалення рішення про розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse, повідомляє РБК.
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання сьогодні не змогла дійти однозначного висновку. Голова держінспекції Олена Миколайчук доручила 20 липня 2011 р. дати письмові пропозиції "щодо можливості та умов розширення дослідно-промислової експлуатації на додаткові блоки ВВЕР". Остаточне рішення планується ухвалити до 22 липня 2011 р. включно.
Шість дослідних касет Westinghouse в 2005-2010рр. пройшли успішні випробування на третьому блоці Південно-Української АЕС. За їх результатами в 2010 р. в реактор завантажили повну перевантажувальну партію з 42 касет, після чого почалася їх чотирирічна дослідно-промислова експлуатація.
У 2011 р. набув чинності п'ятирічний комерційний контракт між українським "Енергоатомом" і шведською компанією Westinghouse Electric Sweden AB на щорічну поставку трьох перевантажувальних партій. У 2011 р. по 42 тепловиділяючих збірки (ТВЗ) планується завантажити на другий і третій енергоблоки Південно-Української АЕС, а третю партію - в 2012р. - на п'ятий блок Запорізької АЕС. Другий блок Південно-Української АЕС знаходиться в ремонті та чекає на дозвіл Держатомрегулювання на завантаження американського палива.
Головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев висловив думку, що "Енергоатому" необхідно було домовлятися з регулятором до підписання комерційного контракту з Westinghouse. "У 2008р., укладаючи контракт про терміни та обсяги поставок, одразу треба було узгоджувати ці питання, а не ставити регулятор перед фактом, що ми контракт уклали, а ви, будьте ласкаві, його виконуйте", - сказав він.
Зазначимо також, в березні 2011 р. голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук заявила, що паливо Westinghouse для українських АЕС може отримати ліцензію не раніше 2014 р.
Нагадаємо, заступник директора з наукових питань Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки доктор технічних наук Анатолій Носівський говорив, що розширювати дослідно-промислову експлуатацію ядерного палива Westinghouse ще рано. "Щоб повністю переконатися в безпеці палива, потрібні широкомасштабні дослідження", - сказав Носівський. "Необхідно подивитися, як воно буде вести себе повний цикл, тобто чотири роки", - додав він.
Колишній голова Державного комітету з використання ядерної енергії Михайло Уманець також заявляв, що вважає недоцільним розширення дослідної експлуатації альтернативного палива. "Коли мова йде про культуру безпеки, то відступ від прийнятих норм і правил не може бути в догоду бізнесу, навіть Westinghouse", - підкреслив експерт.
Нагадаємо, в 2000 р. було підписано українсько-американську угоду про впровадження проекту кваліфікації ядерного палива для АЕС України.
За рахунок поставок американського палива Україна розраховує створити конкурентне середовище на своєму ринку. За оцінками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, щороку Україна закуповує ядерного палива на загальну суму близько 300 млн дол.
Компанія Westinghоuse постачає паливо до Швеції, Південної Африки, Франції, Іспанії, Німеччини, ряд інших країн. При цьому, Україна - перша країна, в яку здійснюються поставки цього палива для реакторів ВВЕР.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас