Податкова служба України: У тіньовому секторі економіки обертається 10-17% коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова служба України: У тіньовому секторі економіки обертається 10-17% коштів

Казна та Політика
295
За розрахунками експертів Державної податкової служби України, в тіньовому секторі економіки країни сьогодні обертається від 10% до 17% коштів. Про це повідомив заступник голови ДПС Олександр Клименко, передає ІА REGNUM.
За його словами, такі цифри вдалося визначити, аналізуючи діяльність підприємств з обсягом валових доходів понад 1 млн гривень (близько 120 тис. доларів). "З усіх досліджених фахівцями регіонів найбільші обороти нелегальний бізнес має в Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях і в Києві. При цьому рекордна питома вага підприємств з оборотом понад 1 мільйон гривень, які мінімізують податкові зобов'язання, - у Харківській області: 16,7% від загального обороту. Також велику частку в регіональній економіці тіньовий сектор має в Одеській (15,2%) та Черкаській (13,4%) областях", - заявив представник податкової служби.
"Алгоритми дистанційного моніторингу та раннього виявлення суб'єктів тіньової економіки дозволять нам більш-менш точно оцінити обсяги проблеми. Відповідно, ми маємо можливість адекватно реагувати на це. Порівняно з лютим цього року збори ПДВ зросли в 1,6 рази, у тому числі з підприємств групи ризику - в 1,9 рази", - зазначив Клименко.
Разом з тим він закликав своїх колег до активнішої роботи в цьому напрямку. "У травні ми запобігли утворенню фіктивного податкового кредиту на 615 мільйонів гривень. У деяких регіонах податковий кредит знизився наполовину. Але поки боротьба з тіньовою економікою не є однаково ефективною на всій території країни. І ми цього (скорочення обсягу тіньової економіки) доб'ємося, можливо, навіть за допомогою жорстких кадрових рішень", - підкреслив чиновник.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас