Депутати будують ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати будують ринок

Аграрний ринок
1176
У Раді найближчими днями очікується реєстрація двох законопроектів про ринок земель сільгосппризначення. Для реєстрації свій проект передав до парламенту депутат-регіонал Григорій Смітюх, готується до подачі урядовий законопроект. На думку експертів, схвалення цього закону недостатньо для створення ефективного ринку землі.
У парламенті зареєстрований проект закону № 9001 "Про ринок земель". Його автор депутат-регіонал Григорій Смітюх сказав "і", що в найближчому майбутньому Кабмін має намір подати в Раду свою версію проекту закону про ринок земель, і зазначив, що його проект має багато спільного з урядовим. Раніше в парламенті були зареєстровані три законопроекти про ринок земель, серед яких і документ, внесений екс-прем'єром Юлією Тимошенко. А бютівець Володимир Яворівський зареєстрував законопроект № 9014 про внесення змін до Земельного кодексу щодо термінів початку продажу земельних ділянок. "Зважаючи на відсутність нормативної бази, я запропонував продовжити мораторій на продаж сільгоспземель до 2015 р. Раніше Рада не підтримала цей законопроект. І мені не віриться, що його доля буде легкою на наступній сесії", - сказав депутат. При цьому він підкреслив: якщо ринок буде створений, олігархи зможуть скупити землі.
У Кабміні розраховують, що Рада зробить крок назустріч реалізації президентської ініціативи про формування ринку земель з 2013 р. і схвалить законопроект про ринок землі в першому і в другому читанні до кінця поточного року. Нагадаємо, раніше скасування чинного до кінця 2011 р. мораторію на продаж с/г земель пояснювали відсутністю законів про земельний кадастр і про ринок землі. Проте 7 липня ц.р. Верховна Рада схвалилав цілому законопроект "Про державний земельний кадастр".
Проведення земельної реформи, вважає заступник голови Держземагентства України Микола Калюжний, дозволить залучити близько 7 млн. га сільськогосподарських земель в економічний оборот. За його словами, на сьогоднішній день існує проблема невикористання великих площ земель виморочної спадщини (майно, яке залишилося після померлої особи та на яке ніхто не заявляє або не може заявити домагань ні за заповітом, ні за передбаченим законом порядком правонаступництва. - ред.), незатребуваних з різних причин паїв.
А після схвалення необхідних законів власником цих земель стане держава. Іноземці за законом не зможуть скуповувати українські земділянки. "Якщо іноземна особа отримала землю в спадщину, то закон зобов'яже її протягом року продати наділ", - уточнив глава Міністерства аграрної промисловості і продовольства (МінАПК) Микола Присяжнюк. На його думку, це дозволить уникнути рейдерських захоплень наділів. Крім того, за словами міністра, власники зможуть використовувати право оренди земділянки як застави за кредитом. Також законопроект про ринок земель передбачає відрахування 1% від оренди землі на рахунки селищних та сільських рад. Кошти будуть надходити від тих земель, які територіально належать селу. Згідно з підрахунками міністра, це 4-4,5 млрд. грн. щорічно, які сільські ради зможуть витратити на соціально-економічний розвиток.
Однак, на думку опитаних експертів, закону про ринок земель недостатньо для проведення ефективної земельної реформи. "Потрібно схвалити ще як мінімум три закони для того, щоб розпочати цивілізований продаж земель. Серед них - закон про збереження родючості земель, закон про консолідацію земель та інші ініціативи, які допоможуть забезпечити ефективне проведення реформи", - вважає Григорій Смітюх.
Президент Асоціації "Земельний союз України" Андрій Кошиль вважає, що мета законопроектів про земельний кадастр і ринок землі - вивести операції з сільгоспземлями з тіні та забезпечити контроль держави за процесами, що відбуваються. Мораторій на продаж земель прямо суперечить ст. 41 Конституції України і забороняє 6,9 млн. наших громадян розпоряджатися своєю власністю. Ці два закони, на думку експерта, спрямовані, в першу чергу, на збереження родючості цих земель, їх консолідацію, відновлення системи меліорації, зниження корупції та інших проблем аграрної сфери, а не на запуск широкомасштабних операцій з продажу землі. "З високою ймовірністю ринок земель буде введений вже з 2012 р. і головне, щоб він став легальним, прозорим і щоб почали вирішуватися проблеми, які накопичувалися десятиліттями", - зазначив пан Кошиль.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас