В Україні набув чинності закон, що дозволяє "Нафтогазу" єкспорт видобутого в Україні газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні набув чинності закон, що дозволяє "Нафтогазу" єкспорт видобутого в Україні газу

Енергетика
363
В Україні набув чинності закон № 3550-VI від 17 червня 2011 р. "Про внесення змін до закону України" Про основи функціонування ринку природного газу ".
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович 7 липня підписав цей закон. Верховна Рада України (ВР) 17 червня прийняла за основу і в цілому урядовий законопроект "Про внесення змін до закону України" Про основи функціонування ринку природного газу ", що дозволяє НАК" Нафтогаз України "здійснювати поставки природного газу, видобутого в Україні, до Польщі.
Цим законом викладено пункт 25 статті 1 чинного закону в такій редакції: "Товарний газ - видобутий природний газ, за ​​винятком обсягів фактичних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу при його видобутку, підготовки до транспортування, не повинні перевищувати встановлених нормативних обсягів, а також обсягів, що використовуються для забезпечення власних потреб газодобувних підприємств, зокрема виробничих потреб об'єктів видобутку, підготовки та транспортування газу, нафти та газового конденсату (технологічні цехи капітального ремонту свердловин, спецавтотранспорт, ремонтні майстерні, адміністративні будівлі), виробництва тепла для опалення об'єктів, що враховуються на балансі таких підприємств, та обсягів природного газу, що використовують на об'єктах газодобувних підприємств для виробництва продуктів нафто- і газопереробки ".
Крім цього, статтю 10 чинного закону доповнено положенням, згідно з яким суб'єкт, уповноважений Кабінетом міністрів України на формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, і його дочірні підприємства мають право експортувати товарний газ в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження та розподілу природного газу в Україну, у порядку, встановленому органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики в нафтогазовому комплексі.
Раніше зазначали, що ухвалення документу сприятиме оптимізації витрат газодобувних підприємств, що здійснюють видобуток природного газу для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення і дозволить виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за існуючими контрактами на виконання домовленостей між урядами України та Республіки Польща, згідно з договором № РL/012216736/04-0028/DН/НL на поставки природного газу.
НАК "Нафтогаз Україна" і "Польське гурніцтво нафтове і газовніцтво", Республіка Польща (РGNiG) 26 жовтня 2004 р. підписали договір на постачання природного газу. Згідно з угодою компанія постачає, а РGNiG приймає і оплачує на умовах цього договору природний газ середньоазіатського і/або українського походження.
У той же час, контрактом № КП від 19 січня 2009 р. між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 рр., за якими НАК "Нафтогаз Україна" імпортує природний газ в Україну, в тому числі середньоазіатського походження, передбачено, що газ, який надходить в Україну за цим контрактом призначений для споживачів України і не може реалізовуватися за межі України. У зв'язку з відсутністю інших джерел надходження середньоазіатського газу, НАК "Нафтогаз Україна" призупинив поставки.
Нагадаємо, в жовтні 2010 р. "Нафтогаз" відновив експорт українського газу до Польщі. Дочірнє підприємство "Укргазвидобування" здійснювало поставки в Хрубешув (Польща). До кінця року було експортовано менше 10 млн куб. м газу.
З 1 січня 2011 р. постачання було припинене. "Це пов'язано з тим, що за контрактом з "Газпромом" ми з початку року не можемо експортувати російський газ. А газ власного видобутку повинен продаватися тільки на внутрішньому ринку, відповідно до постанови Кабміну № 1729 від 27 грудня 2001 р.", - пояснило джерело видання "Комерсант Україна" в Міненергоуглепромі.
Нагадаємо, що найбільша газодобувна компанія України ДК "Укргазвидобування" за січень-червень 2011 р. збільшила видобуток газу на 24 млн куб. м (0,3%) - до 7 млрд 477 млн ​​кубометрів. У планах компанії, до кінця 2011 р. забезпечити видобуток газу в обсязі 14 млрд 890 млн куб. м. За підсумками 2010 р. підприємствами компанії видобуто 14,8 млрд куб. м газу, що складає майже 75% загального видобутку в Україні.
Зазначимо також, що в 2011 р. Україна закупить у Росії близько 40 млрд куб. м природного газу. У 2010 р. Україна купила у РФ 36,473 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас