"Укрзалізницю" будуть реформувати, щоб залучити інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізницю" будуть реформувати, щоб залучити інвесторів

Казна та Політика
377
Протягом 5-7 років монополіст залізничних перевезень Укрзалізниця зазнає програми реформування. Схвалений Віктором Януковичем план необхідний для того, щоб міжнародні фінансові інститути кредитували, а інвестори вкладали кошти в українську адміністрацію залізничного транспорту. Про це повідомляє видання "ІнвестГазета".
Опитані "ІнвестГазетою" експерти повідомили, що плани з реформування УЗ зріли давно, оскільки не змінна з радянських часів структура підприємства не залишає можливості кардинальних економічних кроків. "Реформування необхідно, щоб відкрити шлях для довгострокового кредитування, а це найвірніша дорога до модернізації", - цитує видання Ігоря Лавриненка, керівника аналітичного департаменту громадської організації "Реформаторський клуб".
"Зараз структура "Укрзалізниці" - шість залізниць як господарських суб'єктів і окремі державні підприємства - це начебто і холдинг, але він дуже сильно обмежений у своїй господарській діяльності. Всі ці об'єкти не можуть бути приватизовані, вони не можуть бути корпоратизовані, з ними ніхто не може створити спільне підприємство, а тому неможливе залучення інвестицій", - сказав член Науково-експертної ради із залізничного транспорту Олександр Арбузов.
Як пише видання, на селекторній нараді, присвяченій підсумкам роботи підприємства в першій половині 2011 року, генеральний директор УЗ Володимир Козак повідомив, що економічна динаміка підприємства поки залишає бажати кращого. "Але якщо вникнути в експлуатаційні витрати, то у нас катастрофічна ситуація. Собівартість перевезень зросла на 15,7%, адмінвитрати збільшилися на 14,7%, витрати на паливо збільшилися практично на 42%, - сказав він.
Найближчим часом законопроект, що передбачає створення державного акціонерного товариства на базі Укрзалізниці буде розглянуто у Кабінеті міністрів, а потім внесено до Верховної ради.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас