Кабмін запрограмував розвиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін запрограмував розвиток

Казна та Політика
582
14 липня 2011 року уряд презентував проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012-й рік, яку називають фундаментом майбутнього розвитку економіки. За словами авторів, це перша програма, яка наповнена якісними розрахунками, загальний варіант програми неодноразово узгоджувався з кожним регіоном і міністерством.
"На основі детального аналізу кожного окремо взятого регіону, його виробничо-ресурсного потенціалу, потреб і можливостей ми обґрунтували бачення розвитку держави в цілому. Ми підготували збалансований документ, який визначає тактику і послідовні дії уряду, центральних і місцевих органів виконавчої влади на наступний рік", - повідомив перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв в Києві у четвер під час презентації програми на засіданні колегії Мінекономрозвитку.
До недавнього часу, практично, всі держпрограми були, швидше набором гасел. Найбільш чіткими програмними документами були державні бюджети, які версталися в ручному режимі Міністерством фінансів. Виділення бюджетних грошей теж здійснювалося в ручному режимі, що призводило до фінансування однієї програми на 50%, а іншої - на 150%.
За оцінками експертів, ефективність виконання цільових або галузевих державних програм за роки незалежності рідко перевищувала 20%, незалежно від обсягу фінансування, навіть, наприклад, в 65%. В деякі роки кількість програм досягала 200, і навіть 300, при цьому мільярди бюджетних коштів витрачалися марно.
На відміну від попередніх документів, в програмі на наступний рік проаналізовані та детально виписані не тільки цілі та завдання з кожної з багаторічних державних цільових програм, але також чіткі обсяги фінансування для їх виконання в 2012 році. Всі неефективні або дублюючі програми були скорочені: якщо в 2010 році їх було 112, то в 2012-му заплановано менше 60-ти.
Програму на 2012 рік почали готувати ще в січні поточного року, щоб встигнути передати її на затвердження в парламент, і вже на базі затвердженого документа підготувати проект держбюджету на наступний рік.
"Мінекономрозвитку візьме на себе роль новатора, генератора ідей для забезпечення переходу на стратегічне управління на державному, регіональному і корпоративному рівнях. Ми вперше змінили концептуальний підхід до такого роду документа. Розроблена річна програма дає можливість здійснити апробацію нового підходу до державного планування, орієнтованого на результат", - заявив Андрій Клюєв.
"Це перша спроба, принаймні, за останні 20 років, зробити науково обґрунтований документ. До цього були насправді декларативні програми", - вважає Ігор Манцуров, директор Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. За його словами, до розробки програми-2012 профільне міністерство привабило не тільки центральні та місцеві органи виконавчої влади, а й наукові установи. "Основні методологічні положення ми погоджували з Інститутом прогнозування Національної академії наук України, Інститутом демографії та соціальних досліджень, та Науково-технічним комплексом статистичних досліджень Держкомстату", - зазначив керівник профільного інституту.
Точки росту
Згідно з проектом, розвиток економіки країни буде базуватися на так званих "точках зростання" реального сектора економіки: машинобудуванні, видобувній промисловості, ПЕК, сільському господарстві, розвитку транспортної інфраструктури та сферах, пов'язаних з проведенням Євро-2012.
У сфері машинобудування державна підтримка буде спрямована в авіабудування, космічну галузь, суднобудування, виробництво вітчизняної сільськогосподарської техніки. В результаті, вже наступного року виробництво продукції машинобудування має збільшитися на 20% за рахунок організації серійного виробництва нових літаків; розробки, виробництва та експлуатації в кооперації з Російською Федерацією і Бразилією нових видів космічної техніки; збільшення обсягів виробництва продукції суднобудування.
Важливий аспект програми - збільшення власного видобутку корисних копалин, щоб зменшити залежність України від імпорту мінеральних ресурсів, і одночасно збільшити експорт сировини, які користуються попитом на світових ринках. Зокрема, планується підтримка вугільної промисловості, що, за прогнозами, дозволить збільшити видобуток вугілля на 2,2 мільйона тонн - до 62,2 мільйона тонн.
В енергетиці ставку зроблять на ядерну і гідроенергетику, впровадження програм енергозбереження. Програмою передбачена реконструкція будівель бюджетної сфери (шкіл, дитячих садків) для зниження втрат тепла, здешевлення кредитів, отриманих ОСББ та фізичними особами на реалізацію заходів з енергозбереження.
В аграрному - планується створити систему оптових ринків сільськогосподарської продукції, будівництво елеваторів, складів і зерносховищ в різних областях.
Окремим пунктом виділено будівництво нових доріг, мостів, аеропортів, тобто ті заходи, які пов'язані з проведення Євро-2012.
"Програма на 90% абсолютно коректна...", - каже керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, коментуючи презентований документ.
Інструменти впливу
Для проектів, які визначили як пріоритетні для того чи іншого регіону, планують розробити і запустити систему паритетного фінансування, за якої держава буде покривати до 30% витрат, а решта фінансування має забезпечуватися за рахунок місцевих бюджетів і приватних інвесторів. Крім того, виконавцям пріоритетних інвестиційних проектів держава компенсує відсотки за кредитами.
"Кабінет міністрів робить акценту на переорієнтації своєї діяльності в напрямку підвищення інвестиційної активності... І декларація про те, що на капіталовкладення буде направлено 5% ВВП - це європейський показник, і це принципова орієнтація програми. У Програмі є нова формула реалізації цього підходу: держава не тільки мотивує свою діяльність в інвестиційному напрямку, але й одночасно шукає шляхів залучення недержавних фінансових ресурсів на реалізацію інвестпроектів", - заявив під час презентації програми Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України.
Серед механізмів держпідтримки - довгострокове кредитування зовнішньоекономічних контрактів під гарантії уряду, здешевлення кредитів банків, фінансування науково-дослідних робіт у пріоритетних сферах, держзамовлення, в тому числі і в оборонній промисловості.
Перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Вадим Копилов повідомив, що державний "Укрексімбанк" наступного року планує профінансувати розвиток експортоорієнтованих та імпортозамінних виробництв на 1,2 мільярда гривень.
Таким чином спробують зменшити негативне зовнішньоторговельне сальдо, яке в 2010 році, за даними Держкомстату, склала понад 9,3 мільярда доларів. Економісти давно спостерігають цю негативну тенденцію, яка може перетворити український ринок на ринок збуту для закордонних високотехнологічних товарів і назавжди закрити доступ вітчизняним виробникам на зовнішні ринки.
У програмі пропонується стимулювати підприємства, діяльність яких підпадає під державні пріоритети, зниженням податків або податковими канікулами. Податкові преференції надаватимуть також тим підприємствам, які, впроваджуючи прогресивні технології, спрямовані на економію матеріальних, трудових та інших ресурсів, знизили та утримували на відповідному рівні протягом певного терміну собівартість продукції. Також будуть стимулювати і тих, хто інвестує в розвиток власного виробництва на рівні, не нижче визначеного законодавчо (у відсотках до вартості основних засобів). Передбачено створення єдиного "вікна новітніх технологій", в якому будуть зустрічатися розробники новітніх перспективних технологій і інвестори для укладання контрактів на розробку і термінове впровадження у виробництво нових технологій на взаємовигідних для обох сторін умовах.
Тих, хто не капіталізує доходи, або ж робить це на рівні, нижчому за рекомендовані значення, каратимуть не пряником, а батогом - підвищенням (згідно зі спеціально розробленою для цього шкали) податків. Для збиткових підприємств, і тих, які тривалий час (більше 3-5 років) не оновлюють асортимент, будуть встановлені штрафні санкції.
Втім, як підкреслюють і в уряді, і в наукових колах, документ не можна вважати панацеєю від усіх економічних бід країни. Ця програма - основа для подальших змін. "Значне збільшення зростання ВВП передбачається в 2013-14 років, але 2012 рік має стати фундаментом. Ми мобілізували в цій програмі всі ресурси, які будуть спрямовані на інвестиції і дадуть можливість створити високотехнологічні робочі місця, забезпечити зростання продуктивності праці, і, як наслідок, збільшення зростання заробітної плати", - сказав Копилов.
Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв закликав присутніх на презентації економічних експертів подати свої пропозиції до проекту програми, щоб доопрацьований документ винести на засідання уряду.
Він також повідомив, що Кабінет міністрів вже починає роботу над підготовкою програми на 2013-2015 роки. За словами першого віце-прем'єра, йдеться про перехід на середньострокове планування за формулою "плановий рік плюс два прогнозних року", яка стане основою для бюджетного планування.
За словами експертів, практично вперше за роки незалежності робиться спроба піти від ручного управління, перейшовши на нормальні світові правила державного управління.
Ольга Кузнєцова
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас