Фірташ вважає Тимошенко спецоперацією "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ вважає Тимошенко спецоперацією "Газпрому"

Енергетика
3949
Екс-прем'єр Юлія Тимошенко в період керівництва урядом в 2008-2009 роках діяла в інтересах російського Газпрому. Про це заявив український співвласник газотрейдера "RosUkrEnergo AG" Дмитро Фірташ в інтерв'ю російській редакції журналу Forbes.
За словами підприємця, Тимошенко таким чином відпрацьовувала борги, що виникли у її газової компанії ЄЕСУ через бартерні схеми, за якими вона в середині 1990-х років розраховувалася з Газпромом поставками будматеріалів російському Міністерству оборони.
З іншого боку, тепер Тимошенко була потрібна Газпрому, щоб не потрапити під судові санкції, на думку Фірташа. "Потрібно було мене вигнати. Якби мене виганяв сам "Газпром", він отримав би арбітражні суди. Вони розуміли, що я прийду з позовом на 12-15 млрд дол від упущеної вигоди. І вони провели спецоперацію - поставили під приціл Тимошенко" , - пояснив він.
"Закінчилося все тим, що Газпром нажився двічі: отримав дивіденди як акціонер і дохід від продажу додаткового газу на Україні - як транзитер. Україна отримала газ за ціною, нижчою за ринок. А за все це "весілля", за цей "стіл" заплатила RUE", - резюмував Фірташ.
Як відомо, RosUkrEnergo у 2006-2008 роках було монопольним імпортером природного газу в Україну. Ставши прем'єр-міністром, Тимошенко домоглася усунення RUE зі схеми поставок і переходу на прямі відносини НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". Тоді ж за її особистим розпорядженням Державна митна служба України переоформила на Нафтогаз 11,1 млрд куб. м газу, що належав RUE і був у підземних сховищах Нафтогазу. При цьому Нафтогаз погасив борг RUE перед Газпромом розміром 1,7 млрд дол
Пізніше Фірташ оскаржив дії Нафтогазу і ДМСУ в Стокгольмському арбітражному суді, який ухвалив повернути RUE 11 млрд куб. м газу і виплатити штраф за незаконне вилучення в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Це рішення було виконано в 2010 році. Структурам, пов'язаним з керівництвом Газпрому, належать 50% RUE, ще 50% - зареєстрованої в Австрії компанії "Centrogas AG", власниками якої є українські підприємці Фірташ та Іван Фурсін з часткою відповідно 90% і 10%.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас