Перше білоруське IPO зазнало фіаско — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перше білоруське IPO зазнало фіаско

Фондовий ринок
1824
Перше в історії Білорусі IPO провалилося. З 125 тисяч акцій підприємства продано всього 223. Організатори пояснюють такий результат стислими термінами IPO і небажанням держави розлучатися з контрольним пакетом.
Перше в Білорусі публічне розміщення акцій для широкого продажу (IPO) Борисівського заводу медичних препараторів не викликало стовпотворіння потенційних інвесторів. Охочих придбати акції підприємства виявилося дуже мало. Організатори IPO пояснюють це процедурними складнощами і незначною часткою акцій, виставлених на продаж.
Перший "млинець"
Відкритий продаж акцій Борисівського заводу медичних препаратів був проведений в першій половині липня. Усього на продаж було виставлено майже 15 відсотків статутного фонду підприємства - 125,5 тисячі акцій на загальну суму близько 10 мільйонів доларів. Проте в результаті IPO було продано всього 223 акції за 20 тисяч доларів. Примітно, що всі акції були придбані громадянами Білорусі.
Незалежний економіст Михайло Залеський спочатку вважав продаж акцій Борисівського заводу медичних препаратів не більше ніж експериментом. За його словами, білоруські реалії такі, що співвласник 15 відсотків акцій підприємства при контролі держави практично ні на що впливати не може.
"Газпром" в "Бєлтрансгазі" має 50 відсотків акцій, і то від нього практично нічого не залежить", - нагадав Залеський. А тому володіти 15 відсотками Борисівського підприємства було мало кому цікаво.
Повз "портфелі" і "стратеги"
Керівник Асоціації малого та середнього бізнесу Сергій Баликін пояснює, що спочатку IPO було націлене на стратегічного або портфельного інвестора. Однак частка в 15 відсотків для стратегічних інвесторів, які бажали б включити борисовський завод в свій виробничий цикл, не цікава. Портфельним інвесторам ж, якими зазвичай є інвестиційні фонди або приватні особи, і чия мета - отримувати високі дивіденди від активів, що зростають, купувати акції Борисівського заводу медпрепаратів також не вигідно. "У Білорусі немає гарантій збереження власності, економічної стабільності, і в таких умовах на портфельних інвесторів розраховувати не доводиться", - пояснює Баликін.
Очікування на контрольний пакет
Разом з тим, як пояснив у інтерв'ю кореспонденту Deutsche Welle Валерій Постовскій, директор компанії "Бросток", що виступила інвестагентом при проведенні IPO Борисівського заводу, на практиці виявився ряд процедурних проблем. Наприклад, на проведення IPO білоруським законодавством було відведено всього 10 робочих днів, що надзвичайно мало. Крім того, частка підприємства в 15 відсотків для інвесторів не особливо цікава. Сподіватися ж, що акції почнуть скуповувати у великих обсягах білоруси, теж не доводиться. Адже, за словами директора компанії, людям зараз простіше і вигідніше вкладати заощадження в банки заради отримання дивідендів, ніж у підприємства.
Перша проблема стислих термінів IPO буде вирішена вже у вересні, коли згідно з постановою Міністерства фінансів час продажів буде збільшено до 60 днів. А от коли буде вирішене питання збільшення частки продаваних активів, Постовський судити не береться. На його погляд, найбільш оптимальний варіант - продаж акцій стратегічному інвесторові. Тобто необхідно виставити на торги 50 відсотків плюс одну акцію підприємства. Але рішення про це може схвалити тільки уряд.
Андрій Тимаров
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас