НБУ: Баланс очікувань на зростання виробництва в II кв. ц.р. зменшився до 9,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Баланс очікувань на зростання виробництва в II кв. ц.р. зменшився до 9,2%

Казна та Політика
218
Баланс очікувань (різниця між відсотком позитивних та негативних оцінок) щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців зменшився на 6,9 відсоткових пункту - до 9,2%, але в цілому респонденти передбачають продовження економічного зростання. Про це свідчить щоквартальне опитування керівників підприємств, проведене Національним банком України (НБУ).
"Інфляційні очікування після зростання в минулому кварталі незначно знизилися і склали в середньому 14,5% на наступні 12 місяців порівняно з 14,7% в I кварталі 2011 р. Зростання споживчих цін, на думку респондентів, в основному обумовлюється зростанням витрат на виробництво, зокрема, цін на енергоносії. Вплив коливань обмінного курсу гривні і дій Національного банку України на інфляційні процеси оцінюється як незначний. Частка респондентів, які не очікують на зміну курсу гривні до долара і євро, незначно знизилася", - говориться у звіті НБУ.
Згідно з результатами опитування, оцінки поточної ділової активності підприємств покращилися.
"Респонденти продовжують негативно оцінювати поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств, хоча негативний баланс очікувань зменшився і склав -2,9% у порівнянні з -6,7% у I кварталі 2011 р. Рівень залишків готової продукції в II кварталі дещо знизився. Інтенсивність використання виробничих потужностей в цілому по економіці зросла.
Індекс ділових очікувань підприємств у II кварталі 2011 р. зменшився і склав 120,2% порівняно з 123,2% у попередньому кварталі. Незначно погіршилися всі складові вищевказаного індексу: в наступні 12 місяців респонденти менш впевнено чекають на поліпшення фінансового стану своїх підприємств, зростання загальних обсягів реалізації продукції, зайнятості, інвестицій. Більшість респондентів істотно поліпшили очікування щодо розвитку своїх підприємств у наступні три місяці", - наголошується в опитуванні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас