Білоруські банки закривають обмінники у зв'язку зі значним скороченням обсягу валютних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські банки закривають обмінники у зв'язку зі значним скороченням обсягу валютних операцій

Валюта
460
Білоруські банки закривають обмінні пункти у зв'язку зі значним скороченням обсягу здійснюваних ними валютних операцій через дефіцит валюти в країні. Про це агентству "Прайм" повідомили в банках.
Так, за інформацією, наданою в другому за величиною системоутворюючому банку країни - Белагропромбанк, 15 обмінних пунктів з 89, або 17% в загальній кількості обмінних пунктів банку, тимчасово не працюють. "Але всі співробітники залишилися в штаті. Ми просто запропонували їм роботу в інших відділах", - сказали в банку.
Подібна ситуація склалася і в Белинвестбанку, четвертому за величиною активів. За словами його представника, 15 обмінних пунктів з 70 (21,4%) довелося тимчасово закрити. При цьому витрати на оренду площ банк продовжує нести. Співробітники обмінних пунктів переведені в інші відділи банку. "Касири переводяться на посаду економістів. Ми просто не набираємо нових співробітників", - відзначили в банку. На питання про те, наскільки знизилася рентабельність обмінних пунктів, у банку відповіли: "Наші обмінні пункти виконують широкий спектр операцій, за рахунок цього вони не збиткові. Хоча валютні обороти за останні три місяці знизилися в 10 разів".
Разом з тим третій за величиною активів БПС-Банк (білоруський дочірній банк Ощадбанку Росії) не закриває обмінні пункти. "На сьогоднішній день валютно-обмінні операції здійснює 181 точка продажу БПС-Банку. Закриття у зв'язку з нерентабельністю в поточному році не відбувалося. Продаж валюти здійснюється в межах сум купленої у населення валюти", - сказали "Прайму" в банку.
Як повідомили в БелСвіссБанку, робота частини обмінних пунктів була призупинена у зв'язку з помітним скороченням обсягів валютних операцій. У банку виробили ротацію кадрів. Крім того, банку довелося відкласти плани з розширення своєї мережі в інших містах Білорусі. "Ми проводимо моніторинг поточної ситуації в країні. Звичайно, такі серйозні рішення (відкриття нових ЦБУ) поки ми схвалювати не готові. Але дуже сподіваємося на те, що найближчим часом ситуація на валютному ринку проясниться і буде досягнутий єдиний курс білоруського рубля, для того, щоб всі операції на валютному ринку проводились ринковими методами без використання тіньових схем", - заявив керівник одного з відділів БелСвіссБанка.
Подібні зміни на валютному ринку не могли не торкнутися й інших комерційних банків з меншим статутним капіталом. Так, наприклад, у Франсабанку (статутний фонд на 99,9% становить ліванський капітал) 20% обмінних пунктів тимчасово закриті. За обмінними пунктами фіксується негативна рентабельність. На питання про те, чи мало місце скорочення працівників, в банку відповіли: "Ні, співробітників ми не звільняли, вони пішли у вимушені відпустки".
Таким чином, сформований у країні дефіцит валюти на готівковому ринку призвів до значного скорочення обсягів валютних операцій і, як наслідок, до припинення роботи обмінних пунктів різних банків по всій країні. Рентабельність операцій, що проводяться обмінними пунктами, також знизилася, у деяких банків стала негативною. Майже всі комерційні банки країни зіткнулися з необхідністю ротації кадрів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас