Будем їздити на кольоровому бензині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будем їздити на кольоровому бензині

Енергетика
851
Закон про маркування пального ухвалено, а ось механізмів його реалізації немає. Поки що не зрозуміло, у кого будуть закуповувати сам порошок, та не відомо, де проводитимуть таку роботу. А ось податкова завдяки цьому документу розширила повноваження. Тут створять окремий підрозділ, який контролюватиме процес проходження процедури.
Продаєш пальне без маркування - сплачуй штраф. До 200 неоподатковуваних мінімумів. А саму продукцію можуть конфіскувати. Це норма нового закону, який Рада ухвалила восьмого липня.
У такий спосіб депутати вирішили боротись із фальсифікатом на ринку. Вони вже підрахували: через контрабандні поставки бюджет щорічно недоотримує три мільярди гривень.
"Я думаю, що якщо це буде грамотно впроваджено, від цього тільки всі виграють. І споживачі, і держава, яка отримає більше коштів у казну. І добросовісні учасники ринку, які просто отримають додаткову частку ринку за рахунок відходу з нього недобросовісних продавців", - висловив свою думку телеканалу UBR Сергій Куюн, експерт ринку нафтопродуктів.
Водночас за новим законом додаткові повноваження матиме податкова служба. Саме вона видаватиме акцизні марки і зможе вилучати з обігу пальне. А також формуватиме держреєстр місць маркування та імпортерів нафтопродуктів. Для цього створять спеціальний підрозділ - зі штатом 600 працівників.
"За деякими оцінками, запровадження такої програми призведе до збільшення в ціні на 20-30 копійок на літрі. Реальне життя показує, що такі організаційні процеси вимагають великих витрат. Тому можна говорити про подорожчання більше, ніж на 20-30 копійок на одному літрі", - вважає Сергій Сапегін, експерт ринку нафтопродуктів.
Зрештою трейдери закладатимуть у вартість пального і можливі штрафи, і витрати на маркування. Наскільки саме може зрости ціна, аналітики пронозувати наразі не беруться.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас