Уряд розмріявся — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд розмріявся

Аграрний ринок
395
Кабмін видав "на гора" черговий перл з області планової економіки. У 2012 р. уряд України очікує на підвищення врожаю зернових до 51 млн. т. Про це йдеться в проекті держпрограми соціального та економічного розвитку України на 2012 р., презентованому 14 липня на засіданні колегії Мінекономрозвитку і торгівлі. Раніше президент Віктор Янукович говорив про те, що Україна незабаром має вийти на обсяги на рівні 80 млн. т зерна на рік і зміцнити свої позиції на зовнішніх ринках, адже з позначених обсягів всередині країни споживається не більше 26 млн. т. Це означає, що надлишки у вигляді 25 млн. т і більше повинні бути продані на зовнішні ринки без проблем, щоб у селян був стимул і оборотні кошти для збільшення посівів.
Учасники ринку скептично ставляться до плану Андрія Клюєва. "Папір стерпить все. На жаль, ставлять планку і прогнозують ситуацію в АПК не ті, хто сіють. Думаю, що врожай зерна 2012 р. не буде відрізнятися від урожаю цього сезону. Зберемо не більше 40 млн. т", - вважає президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Міркевич. Він пояснює падіння інтересу фермерів до вирощування зерна економічними факторами. "По-перше, ми позбавлені стимулу вирощувати, бо немає такого рівня держдотацій на 1 га посівної площі, як в інших країнах світу, де ці самі дотації становлять не менше $500 на 1 га. У нас же після введення мит відбулося здешевлення праці селянина на $100", - говорить представник фермерів. Другим фактором, більш впливовим, він вважає відкриття ринку землі з 2012 р. "Уявіть ситуацію: фермер посіяли, до нього приходять і кажуть - на цю землю є інвестор. Як бути? Це питання саме заводить у глухий кут більшість селян, оскільки ситуація в 2012 р. стає непрогнозованою", - нарікає Міркевич.
Нестабільність аграрного бізнесу протягом останніх років відгукнулася негативною динамікою збору врожаю. Так, в 2008 р. він був рекордним - 52 млн. т через аномальні погодні умови. У 2009 р. урожай склав вже 42 млн. т, а в 2010 - і зовсім 39 млн. т.
Глава Аграрного союзу України Геннадій Новіков вважає, що основним чинником у нарощуванні виробництва зерна є конкурентна і відкрита можливість експорту. "Щоб говорити про такі обсяги, необхідно негайно скасувати мита на експорт зерна і повернути відшкодування ПДВ експортерам", - вважає пан Новіков. На його думку, обмеження і скасування відшкодування ПДВ сильно знижують закупівельну вартість зерна і позбавляють фермерів можливості швидко реалізувати урожай за вигідними цінами, щоб мати оборотний капітал для наступного сівби. "Ми порахували, що собівартість зерна в 2011-2012 рр. перевищить 1300 грн. за тонну. За чинних закупівельних цін виходить, що сума, виручена від продажу всього врожаю-2011, піде на фінансування посівної кампанії восени. Фермеру не вдасться нічого заробити, щоб примножити посіви", - нарікає пан Новіков. Адекватною вартістю зерна він вважає ціну на рівні не менше 1800 грн. за тонну всередині України і не менше $310 за тонну на зовнішніх ринках. Йдеться про продовольче зерно. В Україні поки ніхто таку ціну селянину запропонувати не може - ні експортер, ні держава. Тому й прогнози пана Клюєва вельми примарні в ситуації, що склалася.
Фермери - саме той потенціал, на який уряд повинен покладатися у збільшенні збору врожаїв, оскільки великі агрохолдинги, за даними ІК "Драгон Капітал" особливої ​​погоди не роблять. Вони контролюють не більше 20% орендованих земель в Україні. Настрій фермерів не сприяє здійсненню планів уряду, як бачимо.
Директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка вважає, що для вирощування 51 і більше млн. тонн зерна повинні скластися певні умови. "Перше, ставка банківських кредитів селу не повинна перевищувати 12% (зараз 17% і вище). Друге, вартість паливно-мастильних матеріалів не повинна перевищувати 7 грн. За 1 літр. Все, що понад - спекуляція. Третє, вартість складних добрив не повинна перевищувати 3 000 грн. за тонну (зараз - 4000 і вище). На ринку добрив внутрішні ціни перевищують експортні через монополії. Якщо ці три чинники не будуть мати місце, наші плани з нарощування обсягів врожаю приречені", - вважає пан Наливка.
Зрозуміло, що до осені ці умови не стануть реальністю з різних причин. Нафта дорожчає, а в Україні ринок ПММ монополізований. Те ж можна сказати про ринок добрив, додавши, що ціни на світових ринках не падали протягом літнього часу, а напередодні осінньої посівної їм взагалі судилося підрости, особливо на складну групу. Саме вона у великих обсягах вноситься під озимі культури. Очевидно, пану Клюєву доведеться в своїх розрахунках радіти високому врожаю на папері.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас