Згодні потерпіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Згодні потерпіти

Казна та Політика
776
Як писали "ЭИ", наприкінці минулого тижня НБУ розіслав банкам проект рішення, яким пропонується підвищити вимоги до кредитно-фінансовим установ, що видали фізичним особам споживчі позики (без обліку іпотеки і товарів вітчизняного виробництва) на суму, вищу за їх статутний капітал. Зокрема, їм дозволено залучати депозити на суму не більше трьох розмірів статутного капіталу, а також покладено підтримувати ряд економічних нормативів на рівні, який у два рази перевищує вимоги до універсальних банків. Наприклад, норматив адекватності капіталу становитиме 20% при універсальному вимаганні 10%, норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів - 18% замість 9%, миттєвої ліквідності - 40%, а не 20%.
Виходячи з інформації, що публікується звітності регулятора, складно визначити, яких саме банків торкнуться нові нормативи, оскільки їх портфелі кредитів фізособам включають і іпотеку.
Без урахування цього чинника підвищені вимоги було б необхідно виконувати кожному третьому банку. Але, схоже, банкірів це не лякає, навіть навпаки, вони підтримують запропоновані заходи.
"Оскільки споживче кредитування - високоприбутковий напрямок, зрозуміло, що частина фінансових установ пішла в даний сегмент. Але воно є і високоризиковим, тому реакція НБУ справедлива і правильна, - відзначає голова правління "Юнекс Банку" Андрій Яцура.- Криза показала, що даний напрямок є найбільш проблемним, тому якщо фінансова установа хоче вийти на цей ринок, то нехай кредитує своїми ресурсами, а не ризикує грошима, взятими у вигляді депозитів фізичних осіб".
На думку деяких банкірів, обмеження споживчого кредитування змусить банки направити вільні ресурси в інші сектори, якщо вони не зможуть збільшити капітал. "Нові регулятивні правила з капіталу, за наявного портфеля, призведуть до того, що потрібно буде або додавати капітал, або згортати діяльність", - зазначив глава правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.
Таким чином, згортання кредитування може призвести до зниження залучення коштів населення на депозити в банки. "Нормативи для залучення депозитів не більше трьох статутних капіталів для таких монстрів, як Приватбанк, Укрсоцбанк, "Райффайзен Банк Аваль" або та ж "Дельта", заморозять нарощування вкладів населення. У "Привата" цей коефіцієнт зараз близько 7, в "Укрсоца" - 8, куди вже далі", - говорять експерти.
У будь-якому випадку аналітики прогнозують швидке завершення загальносистемного "депозитного буму". Нагадаємо, що за даними НБУ, обсяг депозитів фізосіб у банках України склав 298 млрд. грн., причому тільки в червні вклади в іноземній валюті збільшилися на 11,7 млрд. грн., або на 8,9%. Оскільки зелене світло буде тільки для кредитування бізнесу та іпотеки (з якою у нас як і раніше складно), це зажадає зниження депозитних ставок. З одного боку, це доведеться зробити, оскільки залишаться менш дохідні види кредитування, ніж "до потреби", з іншого, для задоволення попиту на кредити, що лишився, не потрібен буде великий обсяг грошей населення.
У результаті надлишок готівки поллється на ринок валюти, формуючи свого роду відкладений імпорт. Уже в червні обсяг купівлі готівкової іноземної валюти виріс на 18,7% - до $2,901 млрд., що призвело до збільшення сальдо покупок валюти на 34,2% - до $1,2 млрд.
На думку аналітиків Forex Club, стабільність гривні буде підтримуватися інтервенціями НБУ, в результаті чого його золотовалютні резерви до кінця літа можуть скоротитися ще на $600-700 млн. Тому від осіннього падіння гривні нас врятує тільки МВФ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас