Розподілили на приватизацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розподілили на приватизацію

Енергетика
615
Кабінет міністрів прийняв рішення приватизувати ще дві обласні енергорозподільчі компанії - Миколаївську та Хмельницьку. Хоча в уряді розраховують виручити від продажу активів 500-600 млн грн, сума, на думку експертів, складе не більше 400 млн грн. А фактично єдиним претендентом на актив є нинішній акціонер компаній - російська VS Energy.
Рішення внести "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго" (по 45% -1 акція) до переліку компаній, що виставляються на продаж у 2011 році, було прийнято на вчорашньому засіданні Кабінету міністрів, повідомив за його підсумками заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха. За його словами, держава має намір зберегти за собою блокпакети акцій компаній - по 25% +1 акція.
Досі продаж цих обленерго не обговорювався. На початку липня НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) передала Фонду держмайна пакети акцій двох енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств дев'яти (обленерго) для подальшої їх приватизації. Оприлюднений фондом план-графік приватизації передбачає їх продаж вже в III-IV кварталі цього року. Чому було вирішено продати держчастки в "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго", Макуха не уточнив.
Інтерес до приватизації двох нових обленерго висловили тільки в одній компанії - VS Energy, серед бенефіціарів якої - російський підприємець Євген Гінер і депутат держдуми РФ Олександр Бабаков. За словами прес-секретаря VS Energy International Ukraine Яна Спектора, компанія розглядає можливість участі в оголошеній урядом приватизації. "У першу чергу нам цікаві енергопостачальні компанії, акціями яких ми вже володіємо", - зазначив він. VS Energy контролює "Кіровоград-", "Одеса-", "Херсон-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго", а також володіє блокпакетами ще трьох компаній - "Чернівці-", "Миколаївобленерго" і 19% акцій "Хмельницькобленерго".
Зараз VS Energy належить 18,76% акцій "Миколаївобленерго", НАК ЕКУ - 70,01%, решта - неназваним міноритарним акціонерам. В "Хмельницькобленерго" група через "Херсонобленерго" (у ньому їй належить 94,51% акцій) володіє 15,3% акцій, 70% належить НАК ЕКУ, 2% котируються на ПФТС, решта - у міноритаріїв. "Ніхто інший брати участь в приватизації цих двох обленерго не буде, - упевнене джерело в групі "Приват".- Будь-яка спроба інших бізнесменів купити ці активи стане для них квитком на війну - вони будуть приречені на постійні конфлікти з нинішнім акціонером в питаннях оперативного управління та розподілу прибутку".
Високопоставлене джерело в Міненерго каже, що продаж обленерго може бути проведений до кінця листопада. "Ми розраховуємо виручити від продажу 500-600 млн грн, враховуючи високу прибутковість обох обленерго", - заявив співрозмовник, не уточнивши принцип розрахунку вартості компаній. У 2010 році виручка "Хмельницькобленерго" склала 801,69 млн грн при чистому прибутку 22,59 млн грн. Виручка "Миколаївобленерго" в минулому році досягла 1,17 млрд грн, чистий прибуток - 2,76 млн грн.
Разом з тим аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква оцінює компанії набагато скромніше. Раніше глава Фонду держмайна Олександр Рябченко говорив, що стартова ціна двох енергогенерацій і дев'яти обленерго буде визначатися виходячи з котирувань їхніх паперів за останні 6 місяців. "Виходячи з ціни останньої угоди на ПФТС, вартість 'Хмельницькобленерго' - всього $25 млн. 'Миколаївобленерго' не котирується на біржі, але її бізнес можна порівняти за розмірами з 'Хмельницькобленерго'", - додає експерт.
Для приватизації компаній уряд вибрав невдалий час, упевнений начальник інвестиційного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Він відзначає, що зараз є всього кілька компаній, які зацікавлені в купівлі генерацій і обленерго. "Вони накопичили кошти і приготувалися до конкуренції за ті об'єкти, які були виставлені на продаж раніше, - каже Шеїн.- Навіть якби хтось хотів купити два нові об'єкти і не боявся б конкуренції з VS Energy, вільних грошей ні в кого з потенційних покупців уже просто не буде". Генеральний директор Imepower Consulting Юрій Кубрушко зазначає, що для держави в даний час найбільш важливий продаж генеруючих компаній. "Зараз потрібна якнайшвидша приватизація теплової генерації, бо підприємства галузі потребують багатомільярдних інвестицій і модернізації у зв'язку зі зростанням цін на газ, - зазначає Кубрушко.- Крім того, від продажу генерацій можна виручити набагато більше коштів".
Проте член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима прогнозує, що в процесі продажу обленерго ціни на їхні акції все одно можуть зрости на 20-30%. "Навіть у 2009 році, коли через нестабільну політичну ситуацію інвестори не хотіли купувати обленерго, ціни на них в процесі торгів зросли", - говорить він. У квітні 2009 року під час торгів на фондовій біржі "Іннекс" ціна 26,98% акцій обласної енергорозподільчої компанії ВАТ "Львівобленерго" зросла на 26,17 млн грн, до 197,85 млн грн. На них претендували ІК Online Capital і ТОВ "Тект-Трейд", яка перемогла в торгах (входить до групи "Тект" Вадима Гриба).
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас